Peste 60 de percheziţii au avut loc astăzi la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale specializate în şantaj, cămătărie, spălare de bani şi evaziune fiscală. Acţiunile au fost desfăşurate de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Piteşti, la acestea participând şi poliţişti din cadrul B.C.C.O. Piteşti şi Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş.
Anchetatorii au început urmărirea penală împotriva a 11 persoane, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de cămătărie, şantaj, spălare de bani, evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional. Din cercetări a reieşit că, cei în cauză ar fi derulat activităţi economice fictive, pentru acoperirea activităţilor de cămătărie, prin intermediul unor societăţi comerciale unde sunt asociaţi ori administratori.
Cei vizaţi sunt bănuiţi că, în mod coordonat, ar fi împrumutat sume de bani importante cu o dobândă cuprinsă între 3% şi 10% mai multe persoane, unele dintre acestea conducând societăţi comerciale cunoscute la nivel local.
În ipoteza în care membrii grupului infracţional nu obţineau sumele de bani rezultate din împrumutul propriu-zis şi dobânda stabilită procedau la inducerea unei stări de temere victimelor prin ameninţarea cu acte de violenţă împotriva lor sau a persoanelor apropiate.
Persoanele împrumutate de membrii grupului infracţional organizat erau, de regulă, administratori ai unor societăţi comerciale care deţin în patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezintă o garanţie pentru recuperarea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor.
De asemenea, persoanele erau împrumutate cu sume de bani din ce în ce mai mari pe care nu le mai puteau restitui. Banii erau împrumutaţi pe o durată mare de timp cu o dobândă între 4% şi 10% pe lună, plătită lunar, iar în cazul în care sumele de bani erau împrumutate pentru perioade mai scurte, cuantumul dobânzii era mai mare.
Totodată, erau împrumutate persoane care, fără a avea o situaţie financiară foarte bună, împrumutau sume mai mici de bani, pentru restituirea cărora urmând să răspundă şi persoanele prin intermediul cărora acestea au ajuns să cunoască pe unul din membrii grupului infracţional.
Până în prezent, există indicii potrivit cărora membrii grupului organizat ar fi acordat împrumuturi de peste un milion de euro.
Sunt puse în executare 23 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Serviciului Român de Informaţii.
Lasă un comentariu