ZI ISTORICĂ pentru țara noastră: Scutul antirachetă de la Deveselu este FUNCȚIONAL

ZI ISTORICĂ pentru țara noastră: Scutul antirachetă de la Deveselu este FUNCȚIONAL

Componenta terestră de la Deveselu a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, împărţit de SUA şi de NATO, a fost declarată operaţională vineri, după aproape doi ani de construcţie şi aproape 6 ani de la momentul în care România a fost de acord să găzduiască acest sistem. Radarul și rachetele din cadrul bazei militare de lângă Caracal vor putea fi folosite după ce militarii americani le vor testa timp de câteva luni.

 

Ministrul de Externe al României, Lazăr Comănescu a precizat că sistemul este unul defensiv și nu este împotriva Federației Ruse, așa cum oficialii de la Moscova au spus de mai multe ori. „Utilizarea sa se va face în scop de legitimă apărare”, a punctat ministrul.

La rândul său, Mihnea Motoc, ministrul Apărării, a declarat că „pentru România s-a dovedit a fi esențial ca întărirea acestei componente multilaterale să fie complementată prin intensificarea cooperării cu SUA”.

„În context NATO, găzduirea unor elemente de apărare antirachetă confirmă profilul activ al României”, a precizat Motoc.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București, a declarat că acest moment reprezintă „o confirmare a relației extraordinare dintre SUA și România”, mulțumindu-i pe această cale fostului ministru de Externe Bogdan Aurescu și fost negociator-şef pentru România al Acordului cu Statele Unite privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România.

Ambasadorul american a amintit că scutul „este conceput împotriva amenințărilor din afara Europei. Scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, nici măcar nu are capabilitatea de a amenința Rusia.”

„Este o piatră de temelie pentru Alianța Nord-Atlantică, lucrăm împreună extraordinar, nimic nu poate fi de neîndeplinit”, a punctat ambasadorul Statelor Unite.

O bază similară cu Deveselu a început să fie construită în acest an în Polonia, la Redzikowo, şi este planificată să devină operaţională în 2018, moment în care întreg sistemul AEGIS ar urma să fie complet.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.