Ziua de salariu TE POATE UCIDE!

Ziua de salariu TE POATE UCIDE!

Rata mortalității poate crește în zilele de plată a salariului. Este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Institute for Evaluation of Labour Market and Education Policy din Suedia, care susțin că decesele suplimentare din ziua plătii au drept cauză, majoritatea, probleme cardiace (o creştere cu 70% a mortalităţii) şi accidente vasculare cerebrale (o creştere cu 120%). Aceste cauze sunt întâlnite în rândul celor care câştigă sub medie, iar, în funcţie de vârstă, cea mai mare rată este în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani (125%).

Explicația constă în faptul că, în ziua de salariu suntem tentați să cheltuim mai mult pe alimente şi activități de agrement: o masă la restaurant, un meci de fotbal, lucruri care aduc o activitate mult mai intensă în rândul oamenilor și conduc la creșterea numărului de decese. Angajaţii mai săraci şi mai tineri, care reduc cheltuielile în timpul lunii, își cresc brusc activitatea când primesc salariul.

Studiul se referă la angajaţii din sectorul public al Suediei, care ocupă, de mai mulţi ani, o cincime din forţa de muncă a ţării. Luând în calcul datele furnizate de instituţiile guvernamentale, autorii cercetării au descoperit o creştere de 23% a şanselor acestor angajaţi de a muri în ziua de plată, scrie The Economist.

Dacă acest model este extins la nivelul întregii forţe de muncă, plata salariului chiar ucide aproape 100 de suedezi pe an.

Studiile anterioare au sugerat faptul că, în zilele de plată, angajaţii beau mai mult alcool sau devin „high”, iar unii dintre aceștia chiar mor.

Faptul că plata salariului poate provoca decese este un lucru descurajant, însă, Jane Humphries de la Oxford University vine cu o soluție demnă de luat în calcul: „În timpul revoluţiei industriale, mulţi angajaţi erau plătiţi zilnic, iar o întoarcere, în acest caz, în secolul al XIX-lea, ar putea salva vieţi”, susține cercetătorul.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.