USR: „Guvernul Grindeanu îl are ca premier pe Liviu Dragnea și este condus din Kiseleff”

USR: „Guvernul Grindeanu îl are ca premier pe Liviu Dragnea și este condus din Kiseleff”

Parlamentarii USR Arad au participat ieri la audierea membrilor cabinetului propus de prim-ministrul desemnat Grindeanu.

Una dintre problemele arzătoare ale arădenilor este finalizarea pasajelor de pe centura de nord a municipiului Arad, care cade în atribuția Ministerului Transporturilor. O prioritate pentru deputatul USR Sergiu Vlad, subiectul nu a putut fi abordat în cadrul audierii. Cele 30 de minute alocate oficial s-au redus la puțin peste un sfert de oră, din care 10 minute pentru prezentarea susținută de ministrul propus, două minute pentru întrebări și două pentru răspunsuri. În acest interval, deputatului arădean nu i-a fost permisă intervenția de către conducerea comisiei.

Sergiu Vlad a mai participat la audierea lui Alexandru Popescu, propus pentru Ministerul Economiei. La afirmația acestuia că statul trebuie să reia rolul de jucător important în economie, deputatul l-a întrebat cum poate fi statul un manager competent având în vedere că sunt atatea exemple de eșec în administrarea întreprinderilor publice? Din păcate, nu a primit un răspuns. Toma Petcu, propus la conducerea Ministerului Energiei, a vorbit despre sistemele centralizate de încălzire și a avut aceeași abordare, în sensul că nu a oferit un răspuns, când a fost întrebat de către Sergiu de ce nu se aplică recomandarea UE pentru cogenerarea de înaltă eficiență.

Propunerea pentru Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, a fost chestionat dacă are în vedere includerea în programa școlară a educației antreprenoriale, pentru a reduce șomajul ridicat în rândul tinerilor (24% în rândul tinerilor sub 25 de ani). Răspunsul ministrului a fost că are intenția de a înființa licee de antreprenori, ceea ce ar reprezenta o premieră europeană. Deputatul arădean l-a interpelat și pe Mircea Dobre, propus pentru Ministerul Turismului, ce măsuri are pentru a sprijini turismul balnear? Răspunsul său a fost că acest domeniu nu este reglementat destul și o să ia măsuri în acest sens, fără a prezenta ceva concret.

Senatorul Adrian Wiener a participat la audierea ministrului propus al sănătății, Florian Bodog. Având în vedere recomandarea cvasiunanimă a evaluatorilor independenți ai sistemului de sănătate privind profesionalizarea managementului în spitale, l-a întrebat pe acesta dacă va menține modificările aduse de fostul ministru Vlad Voiculescu Legii 95/2006, privitoare la accesul la funcțiile de conducere din spitale a celor care nu sunt medici sau cadre universitare sau va menține dependența managementului de universități, care uneori au interese divergente? Raspunsul potențialului ministru a fost că va lăsa Parlamentului o asemenea decizie.

De asemenea, parlamentarul USR a formulat o recomandare, de a fi înființat un departament specializat pentru întocmirea de caiete de sarcini pentru achiziții strategice la nivel de spitale. S-ar putea astfel evita situații precum cea de la Arad, unde s-a pierdut finanțarea pentru achiziția unui aparat RMN la spitalul județean. Totodată am pune în aplicare și directivele europene privitoare la practicile unitare în achiziții publice și evitarea vulnerabilității de corupție cu caiete de sarcini „trucate, la comandă”.

Un alt ministru audiat a fost Olguța Vasilescu, propusă pentru Ministerul Muncii. Adrian Wiener, în calitate de președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse, a indicat faptul că recomandările și practica UE susțin desegregarea, iar propunerile acesteia referitoare la educația alternativă a copiilor romi impun în fapt o segregare. Replica Olguţei Vasilescu a fost ca deși a implementat acest concept deja în Craiova, nimeni nu i-a spus că nu este ok.

„Apreciem la final că nota evazivă și lipsa unei poziții personale in chestiuni punctuale a miniștrilor audiați susțin opinia USR: Guvernul Grindeanu îl are ca premier pe Liviu Dragnea și este condus din Kiseleff”, susţin reprezentanţii USR.

  1. Ce să combați? Neștiința sau neputința de a înțelege? CRed că reprezentanții USR-lui, novici în ale parlamentarismului au impresia că ei dețin adevăruri absolute la care noi, muritoii de rând trebuie să stăm pironiți cu ochii pe ei și să ne mirăm cât de deșteptți sunt. Acum chestiunea cu viaductul este la modă și poate intra complementar în orice subiect.:

    Raspunde
  2. Două jimble soroșiste spălate pe creier care oricum n-au ințeles nimic din ce se petrece in comisii.

    Raspunde
  3. Iaca s-a trezit Virgil Florea, analistul politic ratat al Aradului, să-și dea cu părerea.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.