Coldwell Banker: Cerere în creştere pentru proiectele rezidenţiale de case

Coldwell Banker: Cerere în creştere pentru proiectele rezidenţiale de case

După mai mulţi ani de creştere constantă cererea pe segmentul rezidenţial se mută uşor către case noi dezvoltate în zone periferice.

Gradul de încredere al investitorilor în piaţa rezidenţială este în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani având la bază un context macroeconomic în general bun dar şi o solvabilitate crescută a cererii alimentată de mai multe sectoare în care salariul mediu net lunar este de peste 1.000 de euro.

Ultimii trei ani s-au remarcat printr-o creştere semnificativă a numărului de proiecte middle market, destinate persoanelor cu venituri medii şi peste medii şi caracterizate printr-un amplasament mai bun, suprafeţe mai mari şi finisaje de o calitate mai ridicată.

Contextul actual al pieţei imobiliare impune o diversificare a ofertei, astfel încât să fie ţintite mai multe categorii de potenţiali cumpărători. De asemenea o strategie de business realizată mult mai temeinic reprezintă soluţia prin care investitorii se pot diferenţia şi pot asigura succesul proiectelor dezvoltate.

Coldwell Banker România, cea mai mare companie activa pe segmentul rezidenţial din România, a realizat recent un studiu privind diponibilitatea proiectelor văzute drept alternativă de viitor pentru cei ce îşi doresc mai mult spaţiu şi confort. Au fost selectate cele mai importante pieţe rezidenţiale regionale din România, analizând îndeaproape vecinătatea municipiilor Bucureşti, Timişoara, Arad, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu sau Iaşi.

Ultimele două recensăminte au arătat o schimbare certă în ceea ce priveşte dinamica populaţiei, cu o scădere a populaţiei în zonele populate, concomitent cu o creştere spectaculoasă în zonele limitrofe marilor municipii. Astfel, în perioada 2002 – 2011 se pot observa creşteri procentuale foarte mari ale populaţiei din zone precum Floreşti – CJ (peste 205%), Dumbrăviţa – TM (peste 179%), Giroc – TM (peste 95%), Corbeanca – IF (peste 90%) sau Bragadiru – IF (peste 87%).

Această tendinţă s-a produs ca urmare a dorinţei cumpărătorilor de a achiziţiona o proprietate cu o suprafaţă locuibilă mai mare şi eventual o casă cu teren aferent, noile suburbii fiind astfel cea mai bună opţiune.

Ce fel de case prefera romanii? Modul de dobândire al unei case a fost primul criteriu analizat în studiul realizat de Coldwell Banker România. O mare parte a românilor prefera construcţia unei case pe un lot de teren achiziţionat în acest sens. În anul 2017, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 7,6% faţă de anul 2016, creştere reprezentând aproape 3,000 de noi imobile din care două treimi în mediul rural, potrivit datelor INS.

Cei care prefera un imobil finalizat au de ales între achiziţia unei case într-un proiect rezidenţial sau o casă de sine stătătoare. În acest caz, criteriile de selecţie sunt multiple, variate şi nu întotdeauna cei care aleg o variantă sau alta au posiblitatea de a alege efectiv ceea ce îşi doresc cu adevărat.

În ceea ce priveşte proiectele rezidenţiale de case, s-a putut observa o diferenţă foarte ridicată între nivelul ofertei (numărul de proiect) şi opţiunile oferite de regiunea Bucureşti – Ilfov faţă de regiunile din jurul oraşelor mari. Dacă la nivel de Capitală putem vorbi de existenţa a peste 50 de proiecte dedicate exclusiv caselor, în restul oraşelor mari, cu peste 150.000 de locuitori, numărul acestora este de cel mult 5 sau uşor mai mare.

Majoritatea proiectelor de case din Ilfov sunt concentrate pe segmentul middle-market, oferind preţuri competitive la nivelul apartamentelor de 3 sau 4 camere din Capitală, suprafeţele de teren fiind însă limitate la 200 – 250 de metri pătraţi.

Regiunea Bucuresti-Ilfov este însă singura regiune care oferta proiecte rezidenţiale de lux constând în case pasive şi inteligente precum Amber Gardens sau proiecte de case unice de mare renume internaţional precum casele HUF Haus din Dumbravă Vlăsiei.

Deşi municipiul Cluj Napoca dispune de a doua cea mai mare piaţa rezidenţială din ţară, segmentul de case în proiecte rezidenţiale este aproape lipsit de ofertă. Mai mult, comună Floreşti, care a înregistrat cea mai mare creştere a populaţiei la nivel naţional, s-a dezvoltat aproape exclusiv pe segmentul de proiecte rezidenţiale compuse din apartamente.

Un rezultat surprinzător ne oferă municipiul Arad, care dispune de o ofertă foarte interesantă în care se remarcă proiectul Westfield premiat recent la secţiunea „Cel mai bun concept nou” în cadrul Galei Profesioniştilor în Imobiliare şi care a obţinut un punctaj mare în studiul realizat de Coldwell Banker, devansând multe proiecte din regiuni mai consacrate. Atmosfera întregului cartier ce dispune de străzi pavate, drumuri de acces largi, Clubhouse (piscina interioară şi exterioară, sala fitness, grădiniţă, cinema, restaurant, etc) dar şi peisagistica „American Style” fac din acest cartier unul de referinţă la nivel naţional.

La capitolul vânzărilor se remarcă proiectul Cosmopolis, dezvoltat în comună Ştefăneştii de Jos din Ilfov şi consiliat de către Coldwell Banker România. Dezvoltatorii proiectului oferă pe lângă gamă largă de apartamente şi opţiunea de a achiziţiona o casă în interiorul complexului. Casele înşiruite sunt oferite în 3 tipuri de suprafeţe, dispun de 2 locuri de parcare în faţă şi spaţiu verde cu acces la piscină. Vânzările acestor tipuri de locuinţe sunt încheiate pentru case cu livrare în 2019, semn că cererea este foarte puternică pe acest segment.

Cătălin Mihăilă
Managing Director Coldwell Banker Research & Valuation Advisors

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.