S-a lăsat cortina peste Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad

Ediţia a 23-a a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad „şi-a spus poveştile despre lume, oameni, viaţă”.

Au fost prezente pe scena teatrului arădean 11 spectacole şi aproape două sute de artişti care – conform organizatorilor – „ne-au îmbogăţit scena, spre bucuria şi satisfacția unui public fidel, căruia îi mulţumim”.

„Şi anul acesta ne-am bucurat să găzduim expoziţia de AFIȘE DE TEATRU a studenților și profesorilor Facultății de Design, din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad. Cinci profesori şi 41 de studenţi şi-au asumat misiunea îndrăzneaţă de a crea noi afişe posibile pentru cele 11 spectacole ale festivalului şi au primit aprecieri din partea invitaţilor noştri. Expoziţia a fost deschisă spre vizitare publicului festivalului în foaierul de la etajul 2 al Teatrului. Şi cum nici un festival de teatru nu se simte împlinit fără muncă de laborator, actorul şi profesorul Miklós Bács ne-a acceptat din nou invitaţia şi s-a întâlnit – într-un workshop de patru zile – cu actorii Teatrului Clasic din Arad, cu care a lucrat în jurul acţiunii scenice din structura ludică. Atelierul s-a bazat pe dialogurile socratice şi a folosit metoda étude-ului, axat pe procesualitate şi pe conceptul de practice as research”, precizează organizatorii.

 

În rest, doar întâlniri frumoase la Arad, prilejuite de poveştile clasice ale teatrului, adunate cu migală şi pasiune din varii colţuri de ţară de criticul de teatru Maria Zărnescu, selecţioner al Festivalului Internaţional de Teatru Clasic: Avarul, adaptare de Cristi Juncu, după Molière, regia Cristi Juncu, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti; Crima din strada Lourcine de Eugène Labiche, regia Felix Alexa, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” Bucureşti; Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, regia Vlad Cristache, Teatrul Mic Bucureşti; Don Juan, adaptare după Molière, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul de Comedie Bucureşti; Fluturii sunt liberi de Leonard Gershe, regia Erwin Şimşensohn, Teatrul Excelsior Bucureşti; Grand Hotel Caragiale, după texte de I. L. Caragiale, regie colectivă, Trupa Ţais Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca; O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, Teatrul Metropolis Bucureşti; Scripcarul pe acoperiş – un musical de Joseph Stein, după povestirile lui Shalom Alecheim, regia György Korcsmáros, Teatrul „Regina Maria” Oradea; Shakespeare, Sonnet 66, regia Kokan Mladenović, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara; Soldatul de ciocolată de George Bernard Shaw, regia Andrei Şerban, Teatrul Odeon Bucureşti; Un tramvai numit dorinţă de Tennessee Williams, regia Tom Dugdale, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

„Noi nu credem în finaluri. Doar în începuturi. Orice este un început. Chiar şi un final. Festivalul de Teatru Clasic de la Arad nu s-a încheiat aici. Doar începem în curând ediţia cu numărul 24. O luăm de la capăt în noiembrie 2018 cu noi poveşti despre lume şi oameni şi teatru. Sperăm că v-aţi simţit bine la FITCA23 şi mulţumim tuturor pentru poveştile frumoase din cele 9 zile de festival. Pe curând!”, au spus, în încheiere, organizatorii.

Foto: Gavril Jarca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.