INCIDENT DIPLOMATIC fără precedent: S-a lăsat cu INTERDICȚIE pentru mai mulți OFICIALI MAGHIARI „corupţi”!

INCIDENT DIPLOMATIC fără precedent: S-a lăsat cu INTERDICȚIE pentru mai mulți OFICIALI MAGHIARI „corupţi”!

Guvernul Statelor Unite a impus mai multor oficiali maghiari, cărora nu le-a precizat, încă, numele, interdicţia de a intra pe teritoriul american, pe motiv că există „informații credibile care arată că aceste persoane au participat sau au profitat de pe urma unor activități de corupție”.

Însărcinatul cu afaceri de la Ambasada Statelor Unite Andre Goodfriend a declarat că până la zece cetăţeni unguri sunt vizaţi de interdicţie, dar a refuzat să le dea publicității numele. Potrivit ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, ambasada nu ar fi contactat membri ai Cabinetului Orban pentru a le comunica faptul că le este interzisă intrarea pe teritoriul american.

Şeful diplomaţiei ungare a catalogat impunerea acestei interdicţii drept „un caz foarte serios”, adăugând că nu este loc pentru acuzaţii, presupoziţii ori „formulări în ceaţă”.

Guvernul ungar cere Washingtonului „deschidere, transparenţă”, a anunţat ministrul de Externe Peter Szijjarto.

Szijjarto a declarat sâmbătă că susţine o propunere a liderului grupului parlamentar al Fidesz Antal Rogan, potrivit căreia comisii parlamentare relevante să discute această problemă într-o sesiune cu uşile deschise.

Ungaria continuă să aştepte informaţii prezentate drept „credibile” de către Ambasada Statelor Unite, în baza cărora Guvernul american i-a acuzat de corupţie, a mai declarat ministrul ungur.

El a anunţat că are o întâlnire programată pentru marţi, la Washington, cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice Victoria Nuland, la sediul Departamentului de Stat, şi şi-a exprimat speranţa că acest subiect va fi discutat în cadrul întâlnirii.

Pe de altă parte, două partide de opoziţie i-au cerut duminică premierului Viktor Orban să demareze o investigaţie cu privire la numele persoanelor vizate de interdicţia de intra pe teritoriul american şi să prezinte aceste informaţii în Parlament.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.