Jenant: în lipsa unei hotărâri a CLM, Aradul e printre puţinele oraşe care nu pot gestiona câinii cu stăpân

Jenant: în lipsa unei hotărâri a CLM, Aradul e printre puţinele oraşe care nu pot gestiona câinii cu stăpân

Nu e plăcut și nu e, nici pe departe, corect ca liniștea și tihna căminului să îți fie deranjate sistematic de lătrăturile unor câini plasați prea aproape de ferestrele locuinței. Cu atât mai mult, nu e de dorit ca, ajuns într-o asemenea nefericită ipostază, să te numeri printre locuitorii municipiului Arad. Și asta pentru că în orașul de pe Mureș autoritățile locale nu îți oferă ocazia de a te apăra, la tine acasă, de zgomotele specifice ale animalelor care ți-au poposit la geam.

Ce poți să faci, așadar, pentru a-ți redobândi liniștea în astfel de situații? Într-un oraș civilizat, poți cere ajutorul autoritățior locale, care de regulă au adoptat de ceva vreme hotărâri de consiliu local care te protejează. Dacă ești arădean, însă, nu poți să faci nimic. Asta pentru că Aradul se numără printre puținele municipii reședințe de județ care nu beneficiază de nicio hotărâre a Consiliului Local Municipal care să reglementeze deținerea de câini. Așadar, fie că locuiești la bloc sau la casă, rămâi neputincios pentru că hotărârea privind gospodărirea municipiului nu a mai fost actualizată în CLM de prin anul 2007, iar unicul proiect de hotărâre care te-ar fi putut salva zace uitat prin sertarele Primăriei din anul 2010. Lipsa de implicare a autorităților în subiectul ce scoate peri albi multora dintre arădeni poate fi interpretată în două feluri. Fie aleșii locali sunt prea preocupați de alte proiecte mărețe pentru urbe, fie edilul-șef îl prețuiește pe cel mai bun prieten al omului mai mult decât pe însuși omul, cetățean al municipiului.

Aradul, codaș (și) la gestionarea câinilor cu stăpân
Indiferent care ar fi motivul real pentru care nicio hotărâre a Consiliului Local nu a fost adoptată în acest sens, un lucru este cert: ne numărăm printre puținele orașe ale țării aflate într-o asemenea situație. De pildă, în Timișoara, municipalitatea s-a gândit chiar și la cetățeni, adoptând anul trecut o hotărâre de consiliu prin care sunt reglementate distanțele minime față de gospodăriile învecinate și numărul de câini pe care ai voie să îi deții fără a avea nevoie de acordul vecinilor. Desigur, Timișoara nu este singurul oraș care se bucură de o asemenea decizie a autorităților locale. Spre exemplu, în Brașov există o hotărâre similară a consiliului local, adoptată încă din anul 1999 și republicată în 2006. Nici la Sibiu municipalitatea nu a închis ochii la deranjul și disconfortul pe care ți-l pot crea animalele lăsate mult prea aproape de casa ta. În acest sens, consiliul local Sibiu a reglementat situația printr-o hotărâre ce datează din anul 2001. Același gen de hotărâre se regăsește și în lista deciziilor adoptate anul trecut de consiliul local Oradea. Lista exemplelor pe aceeași temă nu se încheie aici, motiv pentru care autoritățile locale arădene ar trebui să înceapă să se întrebe de ce la alții se poate, iar la noi nu. Cu atât mai mult cu cât, pe lângă reglementările privind deținerea de câini, administrațiile locale din orașele menționate prevăd și amenzi usturătoare pentru cei care încalcă hotărârile.

Ce se poate la alții e imposibil la Arad
Potrivit textelor de hotărâri adoptate în marile orașe ale țării, dar nu și la Arad, distanța minimă admisă adăpostirii patrupedelor, față de ferestrele proprietăților învecinate, este de zece metri, iar numărul de câini pe care un proprietar îi poate deține, la casă, fără acordul vecinilor este de doi. La bloc, situația este ceva mai aspră. În acest caz, proprietarul unui singur câine are nevoie de acordul scris a jumătate plus unu dintre vecinii din asociația de locatari. „Câinii pot fi adăpostiți la o distanță de cel puțin 10 metri față de cea mai apropiată locuință învecinată și se exploatează astfel încât să nu producă polurea mediului sau disconfort vecinilor”, se precizează în hotărârea consiliului local Brașov. Nici amenzile percepute acelora dintre proprietarii de câini care încalcă prevederile hotărârilor de consiliu nu sunt de neglijat.

Un proiect dat uitării de Primărie
În vreme ce administrațiile locale din alte județe adoptă hotărâri pe tema deținerii patrupedelor, proiectul de hotărâre numărul 30182, elaborat la data de 21 mai 2010 la inițiativa primarului Gheorghe Falcă, rămâne uitat prin sertarele Primăriei. Potrivit proiectului ce nu s-a materializat de patru ani de zile într-o actualizare a hotărârii de consiliu din anul 2007, privind gospodărirea municipiului, chiar și la Arad distanța minimă la care câinii pot fi adăpostiți este de minim zece metri față de ferestrele vecinilor. Mai mult decât atât, același proiect prevede și amenzi cuprinse între 800 și 1.000 de lei pentru nerespectarea acestor reglementări. Iată și prevederile inserate în acest sens la capitolul numărul 5 (Reglementări privind deținerea animalelor de companie pe raza municipiului Arad) din proiectul de hotărâre numărul 30182/21.05.2010: „Art. 26(1) Constituie contravenție și se sancționează contravențional creșterea și deținerea de animale de companie cu nerespectarea următoarelor condiții: a) deținerea unui număr mai mare de două animale de companie(câini și/sau pisici) într-un apartament sau curte de folosință comună, precum și neasigurarea condițiilor, îngrijirii și atenției necesare, ținând cont de nevoile etologice, în funcție de specie și rasă, b) nerespectarea distanței de minim 10m a amplasamentului adăpostului câinelui atât față de geamurile imobilelor învecinate, c) circulația liberă atât ziua cât și noaptea, a câinilor în curțile de folosință comună , fără acordul tuturor locatarilor, d) neasigurarea normelor generale de igienă și întreținerea în condiții optime a spațiului comun, fără a aduce atingere liniștii și ordinei publice. (2) Nerespectarea prevederilor art.26 literele a,b,c,d se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 800 la 1.000 de lei”, se menționeaxxă în cuprinsul proiectului de hotărâre rămas, pentru unii, doar o amintire.

Sursă de venit pentru bugetul orașului
Spre exemplu, în Brașov, amenda pentru proprietarii persoane fizice este cuprinsă între 300 și 500 de lei, în vreme ce proprietarii persoane juridice pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 600 și 1.000 de lei. În județul Bihor, Consiliul Municipal Oradea menține același nivel al amenzilor pentru persoanele fizice, însă aplică sancțiuni mai drastice persoanelor juridice. Nerespectarea prevederilor din hotărârea de consiliu îi poate costa, în Oradea, pe proprietarii de câini persoane juridice între 1.000 și 1.500 de lei. Și la Sibiu, cei care pot fi amendați cel mai aspru sunt proprietarii de câini persoane juridice. Pentru nerespectarea reglementărilor prevăzute în hotărârea de consiliu local, aceștia pot fi amendați cu sume cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei, în vreme ce amenzile prevăzute pentru persoanele fizice sunt de 500 până la 1.000 de lei. În aceste condiții, poate că nu e încă prea târziu pentru ca municipalitatea să realizeze că, în ultimă instanță, adoptarea unei astfel de hotărâri de consiliu local și la Arad ar aduce, pe lângă liniștea cetățenilor și o nouă sursă de venituri la bugetul local.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.