PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Hramul Schitului de la Tămand

PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Hramul Schitului de la Tămand

În fiecare an, la data de 2 iulie, când Biserica prăznuieşte Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne şi pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, aşezământul monahal din Tămand, Protopopiatul Ineu îşi sărbătoreşte hramul. Cu acest prilej, continuând o tradiţie deja îndătinată, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul obştii monahale de maici, a preoţilor şi credincioşilor din părţile Ineului. Chiriarhul arădean a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un ales sobor de  preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte şi părintele Octavian Blaj, consilier economic la Centrul Eparhial, părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului şi părintele Ciprian Tripa, duhovnicul schitului.

În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor prezenţi, Chiriarhul a vorbit despre ,,Istoria odoarelor Maicii Domnului”, îndeosebi a veşmântului, cu îndemnul de cinstire pentru darurile lor de folos credincioşilor şi însoţirea cu rugăciuni spre mijlocire. În păstrarea Bisericii acestea garantează şi ţinerea întocmai a rânduielilor lăsate de Sfinţii Părinţi de-a lungul veacurilor, recent Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe întărind toate cele legate de credinţă şi de viaţă creştină. Toţi sfinţii pomeniţi astăzi, între care la loc aparte Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, au fost exemple de respect pentru tradiţia ortodoxă şi românească, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Monahia Serafima, stareţa schitului, a oferit tuturor celor prezenţi o agapă creştinească în cinstea hramului.

***

Schitul Tămand a fost înfiinţat în anul 2009, cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, pe terenul primit de către Arhiepiscopia Aradului  din partea Consiliului Judeţean Arad, în urma desfiinţării Spitalului social de bătrâni, care a funcţionat aici. Încă din anul 2003, în cadrul programului eparhial  de acordare a asistenţei sociale în spitale, a fost edificată aici o biserică de lemn în stil maramureşan, deservită de către preoţii din împrejurimi. După  infiinţarea schitului, în incintă au fost amenajate chilii şi alte clădiri anexe.

Protos. Dr. Iustin Popovici
Articolul a apărut și pe episcopiaaradului.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.