Sergiu Bîlcea: „Legăm Nădlacul de Vărşand prin drumuri de bună calitate”

Sergiu Bîlcea: „Legăm Nădlacul de Vărşand prin drumuri de bună calitate”

Pecica a fost gazda unei întâlniri informative cu privire la accesarea fondurilor transfrontaliere, eveniment la care au au participat reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi ai administraţiilor locale riverane frontierei. Au fost prezenţi şi consulul român de la Gyula, Florin Vasiloni Trandafir, reprezentatul românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Traian Cresta, dar si reprezentanții biroului BRECO Oradea. „Mă bucur să văd din nou împreună liderii oraşelor și comunelor amplasate de-a lungul zonei de graniţă dintre România și Ungaria, un colţ  de lume în care m-am născut şi eu și de care mă simt foarte legat. Colaborarea transfrontalieră în zona noastră de graniţă poate fi privită ca un exemplu! Fie că au fost făcute la nivel de primării sau mai sus, la nivel de instituţii judeţene sau chiar guvernamentale, aceste colaborări au dat întodeauna roade. Aşa trebuie să fie şi mai ales, aşa va trebui să continuăm şi pe viitor” a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judetean Arad, în deschiderea evenimentului.

Segiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, a declarat, potrivit unui comunicat, că o prioritate a administraţiei judeţene o reprezintă legarea Nădlacului de Vărşand, printr-o reţea de drumuri de bună calitate. Se vor face investiţii pe tronsoanele Nădlac-Peregu Mare-Pecica, Pecica-Turnu (pe vechiul traseu petrolier), Variaş-Iratoş-Dorobanţi-Macea, Grăniceri-Pilu.  Acesta a precizat că noul drum Sânmartin-Socodor-Nădab, care se va realiza în perioada următoare, va funcţiona ca o centură a oraşului Chişineu-Criş, iar Zerind-Vărşand va contribui la preluarea traficului greu de pe Chişineu-Criş. „Aceste drumuri vor fi realizate indiferent dacă se obţin fonduri europene sau dacă investiţia se va realiza din banii Consiliului Judeţean, pentru că vor racorda zona de-a lungul frontierei de şoseaua în regim de autostradă Kecskemet-Gyula”, a declarat Sergiu Bîlcea.

Reprezentanţii BRECO Oradea, prezenţi la eveniment, au precizat că două sute de milioane de euro, din Fondul de Dezvoltare Regională Europeană, pentru proiecte între 60.000 şi 12 milioane de euro, stau la dispoziţia administraţiilor locale din zona transfrontalieră, române (Satu Mare, Arad, Bihor, Timiş) şi maghiare. Proiectele pot acoperi lucrări de infrastructură, amenajarea teritoriului, protecţia mediului, sănătate publică, ecologie, educaţie. Beneficiarii români primesc o cofinanţare de 98%, cei din Ungaria 95%. Există şase axe prioritare: protejarea în comun şi utilizarea eficientă a valorilor comune şi resurselor; îmbunătăţirea mobilităţii transfrontaliere durabile şi eliminarea blocajelor; îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă în zona eligibilă; îmbunătăţirea serviciilor de îngrijire a sănătăţii; îmbunătăţirea prevenirii riscurilor şi gestionării dezastrelor; promovarea cooperării transfrontaliere între instituţii şi cetăţeni.

 

  1. ceea ce vad aici este de domeniul fantasticului. Centura ocoloitare la Chisineu -Cris apare in fiecare campanie electorala ca o piesa de rezistenta.Toate cele propuse ar fi intradevar realizari marete.

    Raspunde
  2. NU mai legați nimic. Totul e legat deja numai că e pe partea ungurească. Te poți plimba civilizat prin Ungaria de la nădlac la Vărșand pe drumuri foarte bune. Nu mai cheltuiția bani inutil.

    Raspunde
  3. Bai balcea dute repede la curu lu nelutu ca a tras o besina si nu ai prinso. Fugi repede

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.