Un alpinist din vestul ţării, în tabăra de bază avansată de pe Everest! În patru săptămâni va porni spre vârf

Un alpinist din vestul ţării, în tabăra de bază avansată de pe Everest! În patru săptămâni va porni spre vârf

Alpinistul Horia Colibășanu, care a pornit luna aceasta în cea mai performantă expediție românească pe Everest (8848 m.), a ajuns în tabăra de bază avansată (6400 m.), de unde va începe organizarea ascensiunii spre vârf, programată să aibă loc peste aproximativ patru săptămâni.

Condiția fizică a sportivului timişorean este foarte bună, conform ultimelor testări pe care le-a făcut în tabăra de bază. El se simte foarte bine, principala sa preocupare acum fiind aclimatizarea și comunicarea cu ceilalți alpiniști care vor urca spre vârf în aceleași zile.

„Am ajuns în tabăra de bază avansată de unde începe organizarea pentru ziua/zilele de vârf. O să mă aclimatizez aici în următoarea perioadă, voi face aproape zilnic urcări pentru antrenament și o să mai cobor în tabăra de bază înainte de ziua de vârf ca să mă odihnesc. Pentru mine este foarte important acum să aflu care sunt expedițiile mai mari, cu șerpași și în care se folosește oxigen suplimentar, ca să organizez plecarea spre vârf înaintea acestora. Eu neavând oxigen și ajutor suplimentar e important să nu fiu în coada expedițiilor pentru că expunerea la această altitudine îmi va consuma resursele. Împreună cu Ralf Dujmovits, pentru că amândoi urcăm în aceleași condiții de performanță, o să pregătim plecarea și o să discutăm cum abordăm traseul. Mă simt bine și sunt încrezător în obiectivul din acest an”, a spus Horia Colibășanu.

Referitor la traseu, a mai menționat că va avea în total patru tabere intermediare la mare înălțime. „În aceste tabere ne odihnim și ne alimentăm. Chiar mi-am propus să-mi fac un ceai în ultima tabără, la 8300 m. Nu pentru că sună grozav, ci pentru că trebuie să mă încălzesc și să mă hidratez”, a precizat alpinistul.

Anul acesta, are loc cea de-a 19 expediție internațională a lui Colibășanu, Everest fiind al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul dorește să îl aibă în palmares.

Ascensiunea pe Everest este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, în care Colibășanu are calitate de membru, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional. De asemenea, Federația Română de Alpinism și Escaladă susține proiectul expediției pe Everest.

Expediția poate fi urmărită pe www.horiacolibasanu.com și pe pagina de Facebook Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 7 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Succesul lui Horia Colibăşanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc, neegalată încă.

Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur. Adică, este un sportiv de ultra-performanță, cum sunt foarte puțini în lume. Pentru că unele federaţii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj, alpiniştii care urca munţii pe propriile forţe, fizice şi psihice, sunt cunoscuţi sub denumirea de alpinişti puri.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 „munți mortali” din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

Alpinistul român a participat la 18 expediții internaționale de-a lungul carierei sale (până în 2016), făcând echipă cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.

Elizabeth Hawley, cea mai bună deținătoare a evidenței expedițiilor himalayene își amintește: „Horia și-a pus propria viață în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, în condițiile în care el însuși devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”

Horia a dat alarma în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania și televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar „Pura Vida/The Ridge”, câștigător la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.

Alpiniștii care și-au riscat viața pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibășanu, au primit diverse distincții:

  • Nominalizarea la premiul Prințul de Asturia (2008) – „pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipă și prietenie”.
  • „Spirit of Mountaineering”, în cadrul festivității „Piolet d’Or” (2009)
  • Medalia de aur „Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008). Puține persoane au primit, de-a lungul timpului, „Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, câștigător al Turului Franței, cinci ani la rând (1991-1995).

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.