Un Caligula pe tronul Aradului

Un Caligula pe tronul Aradului

Când Caligula a urcat pe tronul Romei, în vechime, pâinea şi circul au fost la ordinea zilei în Cetatea Eternă, iar poporul a trăit în dezmăţ vreme de câteva luni. Împăratul arunca cu bani de la balcon, zilnic, iar plebeii se călcau în picioare să-i culeagă. Apoi, mergeau la Coloseum, unde întrecerile sportive şi luptele de gladiatori nu mai conteneau.
Veţi spune că toate acestea nu au legătură cu Aradul, dar nu este aşa. Avem şi noi, la Arad, un Caligula. Unul modern, ce-i drept, dar la fel de hotărât precum degeneratul fiu al lui Germanicus din antichitate.
Inspirat probabil de precursorul său mult mai celebru, Gheorghe Falcă promite plebei, începând de anul viitor, care este unul electoral, 56 de zile de sărbătoare la Arad. Zile care vor fi dedicate, aşadar, sărbătoririi, şi mai puţin administrării, bunei gospodăriri a oraşului. Nu discut aici calitatea evenimentelor băgate pe gâtul arădenilor în mandatele lui Falcă, pentru că au mai făcut-o şi alţi colegi, unii chiar recent. Dar nici nu pot asista indiferent la derapajele acestui Caligula modern.
Şi ca să vedeţi că o comparaţie între domnia lui Falcă la Arad şi a lui Caligula la Roma nu este deloc forţată, să amintim faptul că, dincolo de pâine şi circ, ambele au fost caracterizate de ambiţii nemăsurate. Caligula a gândit proiecte uluitoare: voia să taie vârfurile munţilor, să le prăbuşească în râuri – ale căror cursuri să fie, astfel, ridicate cât mai sus, pe culmi. Voia să construiască un canal navigabil în Corint (lucru realizat, totuşi, pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, dar tot aiurea!) sau să ridice ziduri în mijlocul mării.
La Arad, Falcă vrea să ridice o fântână arteziană în mijlocul Mureşului şi o piramidă de sticlă în Piaţa Avram Iancu. A început construcţia unor poduri, dintre care unul este gata (pasarela spre ştrand, gândită de predecesorul său Dorel Popa) iar unul va fi ampasat în imediata apropiere a Podului Traian(!).
Dar, asemănarea lui Falcă cu „ilustrul” său înaintaş nu se opreşte aici. Pentru a-şi asigura resurse destinate proiectelor megalomanice, ambii au umblat serios la buzunarele oamenilor. Pe „Cizmuliţă”, aşa cum era poreclit Caligula, „lipsa de bani îl făcu rapace şi-l determină să instituie taxe şi impozite nemaiauzite”, spun istoricii. La rândul său, Falcă a instituit la Arad unele dintre cele mai ridicate taxe şi impozite locale din ţară.
În fine, Caligula a rămas în istorie şi pentru că, se spune, şi-ar fi ridicat calul la rang de senator şi i-ar fi construit o vilă în loc de grajd. Aici, asemănarea lui Falcă cu Caligula încetează. Dar numai pentru că „Cizmuliţă” al nostru nu are cal. Încă!

  1. bine ca nu e Nero sa ne dea foc

    Raspunde
  2. E cam absurd sa platesti taxe si de 2-3 ori pentru al doilea sau al 3-lea imobil detinut. Daca ar avea o explicatie logica toate astea… dar faptul ca ai… nu aduce implicit obligatia sa dai mai mult celui care te conduce. Sper sa se schimbe astea curand, altfel emigrez.

    Raspunde
  3. Cine ti-a spus ca pasarela a fost gândită de Dorel PopaPopa?Nu e adevărat,existau planuri cu ea înaintea lui Popă Dorel,de când în perioada 1998-2000 s-au făcut zecile de terase pe Ștrand,în mandatul Neamt

    Raspunde
  4. Acelasi Orlando, autorul articolului, un omagiu puscariabilului Iotcu a carui dos la pupat ani de zile, iar acum, in memoriam arunca harci catre Falca ca poatemai ia 2galbeni de la penalul care- finanta pana cand l-a ridicat DNA ul

    Raspunde
    • Falca e mai puscariabil decât Iotcu. Sau mă rog , la fel de puscariabil. De la curea de drot cum avea acu 15:ani…la sume cu multe zerouri acum , a avut o carieră super cinstită. Marș mă lingator de cur portocaliu. Soluția dreaptă ar fi ca tot fostul pdl Arad să fie cazata pe 6 Vânători sau la Popa Șapcă. Furaciunile acestor analfabeți ne-au distrus orașul și județul.

      Raspunde
  5. Daca e asa mare sa ne-o arate !

    Raspunde
  6. din pacate autorul are dreptate traim vremuri in care ne conduc nebunii in toata tara nu numai in Arad

    Raspunde
  7. caligula inseamna cizma , iar aceasta porecla i se potriveste perfect lui falcuta .

    Raspunde
  8. L-ar putea face senator (sau cel putin consilier municipal) pe Mitru, soferul sau inca de pe vremea cand era vicepresedinte la CJA, Mitru fiind mai credincios decat un cal. Poate unii isi mai amintesc ca în tipul mandatului de vicepresedinte al CJA a lui Falcă, Mitru a SUSTRAS (oare Falca nu a stiut chiar nimic) autoturismul CJA, pentru ca sa isi plimbe iubita prin Ungaria, autoturismul volatilizan-du-se. Si, cu toate ca in mod normal, trebuia sa petreaca o vreme in spatele gratiilor, Mitru este bine mersi, fiind in continuare soferul lui Caligula de Arad, adica a lui Falca!

    Raspunde
  9. la cate a vazut acest Mitru , cred ca a ajuns mai intim cu falca decat nevastasa , si un astfel de om nu e bine sa il scapi din vedere , ca e periculos . asa ca falca are 2 variante , il trage dupa el si il face senator sau ii aranjeaza vre-un accident si scapa definitiv de el

    Raspunde
  10. Orlando, ai uita ecluzele de pe Mures? Poate la va incadra la imbunatatir funciare…Si de acolo irigatii cat incap.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.