VAL DE INDIGNARE în Franţa după REFUZUL unei primării de a permite ÎNHUMAREA unui bebeluş rom

VAL DE INDIGNARE în Franţa după REFUZUL unei primării de a permite ÎNHUMAREA unui bebeluş rom

Refuzul unui oraş de la periferia Parisului de a autoriza înhumarea unui bebeluş rom în cimitirul său a generat un val de indignare în Franţa, care l-a constrâns pe primar să îşi ceară scuze în mod public familiei acestuia.

„Să refuzi un mormânt unui copil din cauza originilor sale (este) o injurie la adresa memoriei sale, o injurie la adresa a ceea ce reprezintă Franţa”, a declarat premierul socialist Manuel Valls, duminică, pe pagina sa de Twitter.

În Franţa, rudele unui defunct trebuie să ceară autorizaţie de înhumare primarului localităţii în care se află cimitirul ales. Înhumarea poate avea loc în localitatea de reşedinţă, în cea unde a survenit decesul sau acolo unde se află un cavou al familiei.

Micuța Maria Francesca, născută la 14 octombrie, ai cărei părinţi locuiau într-o tabără de romi din comuna Champlan, a decedat din cauza sindromului de moarte subită a sugarului în noaptea de 25 spre 26 decembrie.

Mai multe despre acest caz, aici.

La solicitarea părinţilor, o firmă de pompe funebre din Corbeil a contactat primăria din Champlan pentru a obţine permis de înhumare, dar aceasta a refuzat fără explicaţii, potrivit mai multor surse citate de AFP.

După ce cazul a ajuns în atenția opiniei publice, primarul din Champlan a invocat o „eroare de înţelegere în lanţul de decizie” din cadrul serviciilor sale: persoana care se ocupa de dosar nu era obişnuită și „şi-a prins urechile în diferite documente”.

„Nu m-am opus în niciun moment acestei înhumări. I s-a dat prea multă importanţă acestui caz”, a declarat primarul din Champlan, Christian Leclerc.

„Sunt copleşit de tot ce am auzit (…) Voi trimite un mesaj de condoleanţe şi compasiune familiei”, a adăugat el.

În declaraţiile pentru cotidianul Le Parisien, Leclerc a invocat numărul „mic de locuri disponibile” pentru a explica refuzul municipalităţii de a-şi deschide cimitirul pentru micuţa Maria Francesca, decedată în a doua zi de Crăciun.

„Se acordă prioritate celor care îşi plătesc impozitele locale”, a adăugat el. „Aceste declaraţii, afirmă el, au fost însă interpretate greşit de cotidian”.

„Exista posibilitatea de alegere între Corbeil şi Champlan (pentru înhumare). Am spus OK miercuri dimineaţă pentru unul sau altul dintre scenarii. Am un SMS care atestă acest lucru”, a asigurat Christian Leclerc, subliniind că la momentul respectiv era în concendiu.

Micuţa Maria Francesca va fi în cele din urmă înhumată luni într-o localitate vecină, Wissous. „Din considerente umanitare, nu puteam lăsa situaţia ca atare”, a declarat sâmbătă primarul din Wissou, Richard Trinquier, membru UMP.

Cazul a generat o emoţie puternică și în rândul asociaţiilor antirasiste, de apărare a drepturilor omului sau de susţinere a comunităţii rome, formate din aproximativ 20.000 de persoane în Franţa.

Avocatul poporului, fostul ministru Jacques Toubon, s-a declarat „bulversat”.

Cu o zi înainte, numeroşi aleşi şi-au exprimat „ruşinea” şi secretarul de stat pentru Familie, Laurence Rossignol, a afirmat pe Twitter că familia romă a fost „umilită în mod inuman” refuzându-i-se un loc de veci.

Părinţii bebeluşului au refuzat să comenteze.

Foto: liberation.fr

  1. Locuri de munca absolut serioase! Nu ezitati ! Castigati bani lucrand comod, 3 ore pe zi, ca operator online. Detalii, trimitind Info la adresa de email:vioricaflorea53@gmail.com

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.