Arădenii sunt aşteptaţi la proiecţia filmului documentar „Aliyah DaDa”, povestea celor peste 400 000 de evrei care au fugit din România

Arădenii sunt aşteptaţi la proiecţia filmului documentar „Aliyah DaDa”, povestea celor peste 400 000 de evrei care au fugit din România

În contextul în care nu departe de Arad, mii de refugiați forțează granițele Europei, duminică ora 19:00 la Cinema Arta, documentarul „Aliyah DaDa” va spune povestea celor peste 400 000 de evrei care au fugit din România.

Primul val de emigranți evrei a plecat din România spre Pământul Sfânt în urmă cu 133 de ani. Era vorba despre o comunitate mică din Moineşti, care fugea de ostilitatea societății românești și de frica pogromurilor care se dezlănțuiau deja în Rusia. Ei înființează în 1882 una din primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi pînă azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne, printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe sunt foarte greu de cuantificat.

Aliyah DaDa este un film despre conştiinţă, asumare şi adevăr, care relevă istoria ultimului secol, printr-o incursiune personală, bine documentată, a autoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România. Relația când absurdă, când paradoxală dintre români și evrei, devine un tablou suprarealist construit filmic printr-o serie de colaje, care îmbina contextul istoric cu amintiri și istorii individuale, într-un tribut adus iniţiatorilor curentului DaDa, Tristan Tzara şi Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

ALIYAH DADA_still38

Filmul abordează subiecte delicate, cum ar fi apropierea României de Germania nazistă, persecuția evreilor, Pogromul de la Iași, implicarea lor în construcția Partidului Comunist sau înțelegerile economice secrete dintre România și Israel pentru vânzarea evreilor, în perioada comunistă.

ALIYAH DADA_still36
Aliyah DaDa a avut premiera mondială în toamna lui 2014, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra de la Sibiu, unde a fost apreciat de critică și de public. „Asta face Oana Giurgiu cu acest film: informează, expune, rememorează. Şi acesta e meritul ei exemplar. În două ore şi crude şi plastice, şi dure şi umane, şi cu fruntea încruntată şi cu un zâmbet în colţul gurii, avem întreaga istorie a unei relaţii complicate”, notează LiterNet.ro, explicând că filmul este „teribil de necesar”. „E un film care nu doar merită văzut, ci trebuie văzut. E un film care ne interesează pe toţi”.

From Romania to Zion_  (2)

Filmul, Aliyah DaDa va fi proiectat la Cinema Arta din Arad, duminică, ora 19:00 in cadrul weekendului dedicat filmului de artă, organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, FilmETC. și 111film. De vineri 18 septembrie, până duminică 20 septembrie, programul cuprinde filme propuse de Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania – TIFF, intrarea este libera.

Aliyah DaDa este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, care în calitate de producator a lucrat la mai multe filme „De ce eu?” și „Despre oameni si melci” în regia lui Tudor Giurgiu, filmul lui Silviu Purcărete „Undeva la Palilula”, sau filmul arădeanului Titus Muntean – „Caravana Cinematografica”.

Montajul filmului este semnat de Letiția Ștefănescu, imaginea de Mihai Tănase iar coloana sonoră de Raza Studio – Sebastian Zsemlye și Alex Dragomir.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.