Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, face o serie de recomandări la produsele alimentare consumate frecvent de români în weekend sau cu ocazia unor sărbători legale, cum este și cea de 1 Mai.
Chiar dacă nu este încă permisă ieșirea la iarbă verde pentru a face grătar, mulți români vor sărbători ziua de 1 Mai acasă, iar preparatele tradiționale nu vor lipsi de la masă.
Ce trebuie să ştiţi despre pâinea feliată!
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului de pâine. Astfel, un român consumă în medie circa 9 de kilograme de pâine pe lună. În afara tipurilor de făinuri din cereale, în compoziția sortimentelor de pâine feliată există și alte ingrediente cum ar fi: margarina, ulei vegetal de palmier, zahăr, făină de soia, făină de fasole, fibre vegetale, glucoză, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoză, zer praf, ulei vegetal (nu se menționează tipul), ulei de rapiță, amidon de porumb, făină de orez, făină de porumb, gluten, grăsimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteină, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono și digliceride ale acizilor grași, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză, mono și digliceride ale acizilor grași, acid tartric, glicerină, citrat de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași.
Ce nu ştiţi despre pâinea feliată!
La 9 din 10 mărci de pâine feliată nu se respectă rețeta tradițională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare)!
7 din 10 mărci de pâine feliată conțin conservanți alimentari, în timp ce 2 din 10 mărci de pâine feliată contin câte 2 tipuri de conservanți alimentari!
6 din 10 mărci de pâine feliată conțin adaos de gluten, fapt ce arată că făinurile folosite la fabricarea pâinii feliate sunt sărace în proteine, au o capacitate redusă de hidratare, deci au o calitate inferioară!
6 din 10 mărci de pâine feliată conțin adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoză (indice glicemic 100) și sucroză (zahăr – indice glicemic 70). Glucoza și sucroza sunt carbohidrați cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapidă, fapt ce obligă pancreasul să secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sânge. Oferind mai multă energie organismului de cât are nevoie, excesul de glucoză se depune sub forma de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge, fapt ce provoacă pe termen lung boli precum constipația cronică, cancer de colon și afecțiuni cardiovasculare.
Una din două mărci de pâine feliată conține ulei de palmier sau ulei de rapiță!
Una din patru mărci de pâine feliată conține alte tipuri de făinuri decât cele obținute din grâu cum ar fi: făina de soia, făina de fasole, făina de orez și făina de porumb.
Ce trebuie să ştiţi despre mititei!
Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.
La fabricarea mititeilor se folosesc următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.
Ce nu ştiţi despre mititei!
Conținutul de carne la mititei variază între 61,5% și 90%!
La 3 din 10 mărci de mititei nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor.
4 din 10 mărci de mititei conţin arome!
3 din 10 mărci de mititei conţin ascorbat de sodiu!
3 din 10 mărci de mititei conţin acid ascorbic!
3 din 10 mărci de mititei conţin carmin!
3 din 10 mărci de mititei conţin acetat de sodiu!
2 din 10 mărci de mititei contin nitrat de potasiu!
Una din 10 mărci de mititei conţine aromă de fum!
Una din 10 mărci de mititei conţine monoglutamat de sodiu!
Una din 10 mărci de mititei conţine citrat de sodiu.
„La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție. Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție diferite arome sintetice (aromă de fum, aromă de carne, etc.) şi aditivi alimentari, precum: glutamat monosodic, nitrat depotasiu, acid citric, citrat de sodiu şi izoascorbat de sodiu. Totodată, trebuie evitați mititeii cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale,fibre vegetale și fibră de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate (5 – 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 – 4 grade Celsius) pe perioada valabilităţii. Consumatorii se așteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conținutul și calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situații. De asemenea,folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită în industria alimentară. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aditivii alimentari au numai un rol tehnologic, «acoperă» calitatea scăzută a ingredientelor principale, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma”, declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.
Ce trebuie să ştiţi despre cârnaţi!
Mai peste tot cârnații tradiționali se fac din carne, mai ales carne de porc, la care se poate adăuga și carne de vită, de oaie ori de capră și slănină; sunt multe feluri de cârnați care nu conțin deloc carne de porc și slănină (nu neapărat din interdicție religioasă, ci chiar în lumea creștină). Carnea, aleasă cu dichis măcelăresc, se toacă, mai mărunt ori chiar din bardă, se amestecă bine cu condimente, sare și tot felul de alte ingrediente, mai mult sau mai puțin secrete, apoi se trage în membrane proteice naturale (mațe de porc sau de oaie) ori industriale, obținându-se cârnatul crud sau „verde”.
Ce nu ştiţi despre cârnați!
Cârnații de casă făcuți în hipermarket conțin până la 8 substanțe chimice!
Cârnații țărănești făcuți în hipermarket conțin până la 7 substanțe chimice!
Cârnații de grătar conțin până la 4 tipuri de conservanți!
Unele mărci de cârnați conțin soluție de dezghețare a drumurilor!
9 din 10 mărci de cârnați afumați conţin fum lichid sau aromă de fum!
9 din 10 mărci de cârnați conţin nitrit de sodiu!
La 6 din 10 mărci de cârnați membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți!
4 din 10 mărci de cârnați au în compoziție fosfați!
4 din 10 mărci de cârnați conțin apă din belșug!
4 din 10 mărci de cârnați conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)!
La 4 din 10 mărci de cârnați nu apare menționat pe etichetă procentul de carne din compoziția acestora!
3 din 10 mărci de cârnați conţin arome și glutamat monosodic!
3 din 10 mărci de cârnații conțin proteină vegetală din soia!
Numai una din 10 mărci de cârnați nu conține aditivi alimentari!
Ce trebuie să ştiţi despre muştar!
Muştarul este un condiment sub formă de pastă moale, de culoare galben-verzuie, obținut prin prelucrarea semințelor de muştar cu adaos de zahăr, sare, acid acetic,cimbru şi alte tipuri de condimente.
La fabricarea muştarului industrial se folosesc următoarele ingrediente: apă, boabe de muştar, făină de muştar, oţet din vin, zahăr, sare, condimente, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, betacaroten, riboflavină, disulfit de potasiu, acid citric, amidon modificat din porumb, gumă de xantan, gumă de guar, acesulfam de potasiu, zaharină, tartrazină, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, arome, extract de chili, boia de ardei iute, miere de albine, curcumină şi coriandru.
Ce nu ştiţi despre muştar!
La 9 din 10 mărci de muștar apa este ingredientul cu ponderea cea mai mare!
La 4 din 10 mărci de muștar se folosesc boabe de muştar, în proporţii ce variază între 10 şi 50%!
4 din 10 mărci de muștar conțin făină de grâu!
3 din 10 mărci de muștar conțin gumă de xantan!
3 din 10 mărci de muștar conțin făină de muştar în proporţii ce variază între 15 şi 20%!
2 din 10 mărci de muștar conțin amidon!
La 12% dintre produsele analizate s-a folosit zaharină ca îndulcitor artificial!
Una din 10 mărci de muștar conține arome artificiale!
Una din 10 mărci de muștar conține acid citric!
Una din 10 mărci de muștar conține acesulfam de potasiu ca îndulcitor artificial!
Una din 10 mărci de muștar conține gumă de guar.
Lasă un comentariu