Bizar: Americanii vor să trimită trupe în Ucraina, însă nu ştiu unde se află țara pe harta lumii

Bizar: Americanii vor să trimită trupe în Ucraina, însă nu ştiu unde se află țara pe harta lumii

Două treimi dintre americani spun că urmăresc situaţia din Ucraina cu atenţie, însă, în realitate, cei mai mulţi dintre ei cunosc foarte puţine lucruri despre evenimentele din această țară. Ba mai mult, nici măcar nu o pot localiza pe hartă, arată rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători în ştiinţe politice din cadrul Universităților Harvard, Princeton şi Dartmouth din SUA.

În perioada 28 – 31 martie 2014, aceștia au realizat un sondaj de opinie la nivel naţional, pe un eşantion de 2.066 de persoane, pentru a vedea care sunt preferinţele americanilor referitoare la implicarea ţării lor în situaţia din Ucraina. Pe lângă măsurarea caracteristicilor demografice şi a atitudinilor generale faţă de politica externă americană, oamenii de știință i-au rugat pe respondenţi să localizeze Ucraina pe o hartă interactivă de mare rezoluţie, poziţionarea fiind realizată printr-un click în punctul în care aceştia considerau că se află ţara.

Autorii au constatat că doar unul din şase respondenţi a putut identifica Ucraina pe hartă, iar aceste răspunsuri sunt în strânsă legătură cu preferinţele legate de intervenţia SUA: cu cât erau mai departe de locul real al Ucrainei, cu atât îşi doreau mai mult ca ţara lor să intervină cu trupe.

Americanii au localizat Ucraina undeva în Europa sau Asia, media răspunsurilor fiind la o distanţă de 2.900 km de poziţionarea reală. Respondenţii au plasat Ucraina din Portugalia până în Kazakhstan şi din Finlanda până în Sudan.

Fiecare punct reprezintă localizarea Ucrainei în opinia respondentului. Culoarea arată cât de departe este fiecare punct de localizarea exactă a ţării, roşu fiind poziţionarea exactă a ţării.

 

Foto: washingtonpost.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.