Care este legătura între senzaţia de „fluturi în stomac” și două BOLI GRAVE?!

Care este legătura între senzaţia de „fluturi în stomac” și două BOLI GRAVE?!

Senzaţia de „fluturi în stomac” poate fi un prim simptom al maladiei Parkinson şi al sclerozei multiple, susțin cercetătorii britanici, care arată că bolile neurologice pot fi provocate de un sistem digestiv nesănătos.

Specialiştii spun că stările de anxietate şi de nerăbdare pot conduce la senzaţia de „fluturi în stomac”, care de obicei dispare odată cu eliminarea cauzelor tulburării.

„Stomacul şi creierul împart acelaşi sistem nervos şi comunică”, susține Anton Emmanuel, specialist neuro-gastroenterolog la University College. „Din acest motiv, când eşti stresat sau simţi emoţii puternice, precum frica, prezinţi simptome gastrointestinale, precum nevoia de a fugi la toaletă”, mai spune acesta.

Unele maladii ale creierului pot fi provocate de un sistem digestiv bolnav, pentru că semnalele nervoase ajung până la stomac.

Studiul, publicat în Movement Disorders, arată că bolnavii de Parkinson prezintă o mai mare probabilitate de a suferi şi de suprapopulare bacteriană a intestinului subţire, caracterizată prin înmulţirea exagerată a unor bacterii care în niveluri normale nu sunt dăunătoare. Printre simptomele acestei tulburări se numără balonarea, diareea şi durerile abdominale.

Maladia Parkinson constă în deteriorarea treptată a unei mici zone din creier şi afectează mai ales persoanele în vârstă.

Scleroza multiplă este o boală neurologică des întâlnită în rândul tinerilor şi apare atunci când sistemul imunitar atacă sistemul nervos.

Ambele boli au ca simptome: lipsa de control al mişcărilor, oboseală, dureri, depresie.

Foto: dailymail.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.