CORONAVIRUS. DSP Arad REFUZĂ să facă testul unei persoane posibil INFECTATĂ cu COVID 19. Reprezentanții Spitalului Județean: „Nu știm de ce” (UPDATE 3)

CORONAVIRUS. DSP Arad REFUZĂ să facă testul unei persoane posibil INFECTATĂ cu COVID 19. Reprezentanții Spitalului Județean: „Nu știm de ce” (UPDATE 3)

Caz uluitor la Arad, unde unui posibil pacient infectat cu COVID 19 nu i se face testul în pofida a numeroase solicitări către Direcța de Sănătate Publică (DSP) Arad.

Bărbatul, în vârstă de 77 de ani, întors din Israel, prezintă o simptomatologie specifică și a fost transferat în stare gravă de la spitalul din Ineu la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Aici i s-a făcut testul pentru gripă, care a ieșit negativ. Surse din cadrul Spitalului Județean au spus pentru NewsAr.ro că nu știu de ce DSP refuză să-i facă testul. „Nu știm de ce!”, a precizat sursa noastră din spital.

Contactat telefonic, Constantin Cătană, șeful DSP Arad, principalul responsabil în acest caz, ne-a retezat-o scurt: „Nu am timp!”. Cu alte cuvinte, a refuzat să ofere vreun detaliu legat de acest caz, care ar putea fi unul extrem de grav.

Dar iată ce se știe până acum, grație unui cititor care ne-a scris pe adresa redacției:

Buna ziua,

As dori sa aduc in atentia publica si a autoritatilor cazul unui barbat de 77 de ani din localitatea Ineu, judetul Arad.  Acesta a fost alaturi de mai multe persoane intr-o excursie in Israel. Grupul s-a intors in Romania in data de 4 martie, iar in data de 9 martie barbatul s-a prezentat la Spitalul Orasenesc Ineu, sectia ATI cu simptome de pneumonie virala.

Directia de Sanatate Publica a refuzat efectuarea testului de COVID-19 solicitat de Spitalul Orasenesc Ineu in repetate randuri, pe considerentul ca nu a venit din zona rosie. Dupa ce DSP-ul a refuzat timp de 4 zile sa faca testul, conducerea spitalului a anuntat cazul prin 112 dar rezultatul a fost acelasi: nu se face testul.

In data de 12 martie a fost testat pentru gripa sezoniera iar rezultatul a fost negativ.

Starea pacientului s-a inrautatit iar acesta a fost trimis la Spitalul Judetean Arad. Acesta este in continuare in stare grava.

Mai multe persoane din grupul care a fost in excursie in Israel au functii de conducere in institutile publice ale orasului Ineu si au participat in data de 8 martie la o masa festiva organizata de Primaria Orasului Ineu la „Hotelul Central Ineu”.

Evenimentul a gazduit 300 de persoane.

Orasul este cuprins de o stare de panica datorita incertitudinii legate de acest caz si a lipsei de reactie din partea autoritatilor.

Daca se dovedeste ca mai multe persoane din acel grup sunt infectate de COVID-19 orasul ar putea deveni un focar de infectie pentru intreaga zona de vest a tarii.

Sper ca odata cu aparitia acestui caz in presa autoritatile competente sa se autosesizeze si sa verifice daca pacientul este sau nu purtator de COVID-19.

Va multumesc,
Sergiu Serban

UPDATE 1: Ce spun reprezentanții Prefecturii

Reprezentanții Instituției Prefectului, care coordonează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, au precizat că, deși cunosc situația, decizia în acest caz (de a dispune efectuarea testului pentru COVID 19) este a Direcției de Sănătate Publică.

UPDATE 2: Se întrunește Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

La Arad a fost convocat, astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care va analiza inclusiv cazul de la Ineu. De remarcat, că Direcției de Sănătate Publică i-a fost solicitat inclusiv din partea Primăriei Ineu să i se facă testul bărbatului internat în spital. Și solicitarea Primăriei Ineu s-a izbit, însă, de același refuz. Situația este cunoscută, încă de aseară, inclusiv la nivel de conducere a Consiliului Județean Arad.

UPDATE 3: Explicațiile DSP

Conducerea DSP Arad a explicat, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de ce nu i se face testul pentru COVID 19 pacientului din Ineu. Potrivit DSP, acesta ar fi prezentat simptome de îmbolnăvire și înainte să plece în Israel.

  1. […] CORONAVIRUS. DSP Arad REFUZĂ să facă testul unei persoane posibil INFECTATĂ cu COVID 19. Repreze… […]

    Raspunde
  2. Bă frate! Mai încet cu fake news-urile. E total Greșit.

    Raspunde
  3. este vorba despre tatal unei doctorite din spitalul ineu. totul este real din pacate.

    Raspunde
  4. Un cetățean îngrijorat 13 martie, 2020, 7:54 pm

    Update 3 = end of story? Chiar o sa rămână totul asa, farasa mai ne lămurească nimeni pe cei din oraș, dacă domnul respectiv sau altul din cei întorși din Israel, sunt pozitivi?

    Raspunde
  5. Ce nu înțelegeți?
    Nu s-a testat pentru ca era prea mare deranjul sa facă ancheta epidemiologica la 300 de persoane plus contracții lor dacă bolnavul era pozitiv plus testarea tuturor

    Raspunde
  6. Daca nu stai in carantina, e caz penal, dar pentru refuzul celor de la DSP Arad sa testeze un suspect de CODVID 19, ce este? Indolenta? Daca ai 77 de ani trebuie sa mori?

    Raspunde
  7. […] Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, a oferit exemplul pacientului din Ineu, care avea simtome suspecte de coronavirus, a avut sute de contacți, dar nu a putut fi testat […]

    Raspunde
  8. […] cu pacientul din Ineu, sosit din Israel, care prezenta simptomatologie specifică, despre care ziarul nostru a scris la momentul respectiv. De remarcat, că deși cele două cadre medicale au cerut să li se facă testul pentru […]

    Raspunde
  9. […] conduc la ipoteza că primul pacient cu coronavirus a fost cel din Ineu, despre care NewsAr.ro a relatat încă din data de 13 martie. Acesta caz ar fi, deci, sursa îmbolnăvărilor din Spitalul Orășenesc Ineu și, în același […]

    Raspunde
  10. […] și prostia (țineți minte cum a fost tratat cazul pacientului de la Ineu și cel al pastorului arădean, primii îmbolnăviți, netestați, de la care s-a răspândit […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.