De ce sunt suplimentele nutritive o alegere bună pentru sportivi?

De ce sunt suplimentele nutritive o alegere bună pentru sportivi?

Pentru un stil de viata sanatos, organismul are nevoie de o nutritie echilibrata, de exercitii cu regularitate si de odihna corespunzatoare. Pentru persoanele pasionate de sport, toate aceste elemente necesita o atentie sporita si, in mod ideal, consultanta de specialitate in ceea ce priveste  nutritia.

Ce inseamna o nutritie echilibrata pentru cei care practica sporturi de performanta? Inseamna un aport ideal de nutrienti obtinuti pe cale naturala, care sa sprijine activitatea fizica intensa. Dar ce se intampla atunci cand organismul, din cauza suprasolicitarii si a stresului, nu poate asimila si organiza in mod ideal nutrientii? Atunci se apeleaza la suplimentele nutritive, iar sfatul specialistilor este de a alege varianta corecta, stabilita impreuna cu un consultant in domeniu. Totul pentru o dezvoltare musculara armonioasa, rezistenta sporita la efort si vindecare rapida.

Dintre acestea, cele mai apreciate sunt proteinele, creatina, carbohidratii, aminoacizii si vitaminele. Despre creatina se poate spune ca este unul dintre cele mai importante componente ale unui corp tonifiat, fiind apreciata pentru contributia sa la puterea musculara si la rezistenta fizica.  Creatina este produsa natural de organism, insa nu in cantitate suficienta pentru cei care isi doresc intotdeauna sa-si testeze limitele. Este compusa din aminoacizii clasici L-arginina, glicina si metionina, si contribuie la crearea unitatii de baza pentru energia celulara, responsabila cu producerea contractiilor musculare. Ca mod de administrare, creatina poate fi consumata zilnic, prin prepararea sa in cantitate mica (3-5g pe zi), prin cure ciclice de 15 zile, sau prin cure de forta de 5 zile. De asemenea, administrarea acesteia trebuie sa fie responsabila, pentru ca doar prin echilibru se pot pune bazele unui stil de viata atletic, activ, corect.

Despre aminoacizii, specialistii in nutritie au realizat multiple studii de-a lungul timpului. La nivel molecular, aminoacizii ofera baza pentru proteine care, la randul lor, sunt baza dezvoltarii musculare. Desi sunt cunoscute multe tipuri de aminoacizi, acestia au fost grupati in trei tipuri – esentiali, neesentiali si conditionat esentiali. Sunt opt aminoacizi esentiali, pe care organismul uman nu ii poate produce in mod natural. Acestia sunt asimilati prin consumul de alimente si prin aportul de suplimente nutritive. Cei neesentiali sunt produsi de corp, fiind necesari dezvoltarii, insa nu cei mai importanti. Cei conditionat esentiali nu sunt produsi de corp in cantitate suficienta, de aceea au nevoie de suplimente.

Cei mai importanti aminoacizi esentiali sunt leucina, izoleucina si valina, trio-ul ideal ce ajuta la producerea energiei in tesutul muscular si la dezvoltarea musculara corecta. Leucina este cea responsabila de cresterea musculara, de aceea fiind majoritara in suplimentele de tip BCAA, cu raport de 4:1:1 leucina-izoleucina-valina. Acestia sunt aminoacizii alesi, cei pe care orice sportiv  de performanta ii apreciaza in mod direct si cei care ajuta considerabil la cresterea rezistentei musculare, pentru antrenamente solicitante si rezultate pe masura.

Ca orice supliment nutritiv, creatina si aminoacizii trebuie dozate corect de-a lungul timpului si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta alimentara echilibrata. Exista riscul ca organismul sa se obisnuiasca, de aceea acestea trebuie consumate cu responsabilitate si in concordanta cu sfaturile specialistilor. Astfel, se pot pune bazele unui stil de viata sportiv, activ si energic, asa cum fiecare sportiv isi doreste.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.