DECIZIA care DĂ O SPERANȚĂ ROMÂNILOR cu DATORII. La ce vor fi OBLIGATE BĂNCILE înainte de A NE EXECUTA SILIT

DECIZIA care DĂ O SPERANȚĂ ROMÂNILOR cu DATORII. La ce vor fi OBLIGATE BĂNCILE înainte de A NE EXECUTA SILIT

Majoritatea românilor au datorii la bănci, iar o mare parte din ei riscă să-și piardă casele din cauza neachitării la timp a ratelor. Și cum băncile nu pierd niciodată, în momentul de față casele datornicilor sunt scoase la licitație după numai câteva luni de la încetarea plății ratelor. Cu toate că datornicii au posibilitatea de a se adresa justiţiei pentru a contesta executarea silită, procedura nu este oprită.

De acum înainte, însă, elanul bancherilor va fi tăiat. Și asta pentru că, senatorii au votat o modificare legislativă prin care băncile  nu vor mai putea să-i execute silit pe datornici fără ca mai întâi să se judece cu aceştia.

Senatul vrea să schimbe prevederea potrivit căreia un contract de credit este considerat titlu executoriu. Asta înseamnă că, românii ameninţaţi să-şi piardă casele din cauza datoriilor pe care le au la bănci au o speranță în plus, deoarece pentru a începe executarea silită, băncile vor trebui mai întâi să se judece cu datornicii.

Schimbarea legislativă mai trebuie să treacă de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, pentru a intra în vigoare.

Dacă acest lucru se va întâmpla, unităţile bancare nu vor mai avea voie să-şi execute silit clienţii cu datorii decât după ce justiţia le va da câștig de cauză în acest sens, în urma unui proces.

Bancherii nu sunt de acord cu modificările, deoarece dacă intră în vigoare noua lege, aceasta îi va pune la cheltuieli de judecată şi ar trebui să aştepte luni întregi până să execute silit un client. În plus, spun ei, legea falimentului personal le va aduce pierderi, pentru că de ea ar putea profita şi clienţii care nu mai vor să-şi achite datoriile, deşi ar putea.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.