DECIZIE ISTORICĂ: NATO va avea UN NOU MEMBRU!

DECIZIE ISTORICĂ: NATO va avea UN NOU MEMBRU!

Miniștrii de externe ai statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), reuniți miercuri la Bruxelles, i-au adresat Muntenegrului invitația de a adera la această organizație.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg a catalogat mişcarea drept „o decizie istorică”.

Se ştia încă de marţi că NATO va face acest pas, însă, invitaţia oficială a fost transmisă cu o zi mai târziu. Muntenegru ar urma să devină al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Rusia a avertizat în repetate rânduri că nu este de acord cu această mişcare, spunând că reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii în Balcanii de Vest.

Este de aşteptat ca procedurile să dureze aproximativ un an, până când Muntenegru va deveni pe deplin membru al Alianţei conduse de Statele Unite.

„Felicităm Muntenegrul”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în aplauzele puternice ale miniştrilor de Externe reuniţi la sediul Alianţei din Bruxelles.

„Este începutul unei alianţe foarte frumoase”, a continuat şeful organizaţiei militare, potrivit Reuters.

În ciuda ameninţărilor Moscovei, Parlamentul muntenegrean a votat, în septembrie, o rezoluţie de susţinere a integrării fostei țări comuniste în NATO, iar Guvernul de la Podgorica a demarat reformarea forţelor sale armate, astfel încât să îndeplinească criteriile de eligibilitate.

Foto: inserbia.info

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.