DECIZIE luată de Guvern pentru ROMÂNII DIN DIASPORA

DECIZIE luată de Guvern pentru ROMÂNII DIN DIASPORA

Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) organizează – în perioada 30 iunie – 3 august – programul de tabere „ARC” 2015, destinat copiilor şi tinerilor etnici români din afara graniţelor.

Programul se va derula pe durata a cinci săptămâni, începând de marţi. Participanţii la tabere sunt selectaţi prin intermediul misiunilor diplomatice ale României, cu sprijinul asociaţiilor româneşti din afara graniţelor, în baza îndeplinirii condiţiei obligatorii de asumare a identităţii culturale române.

La festivitatea de deschidere, care va avea loc în cadrul Centrului de agrement de la Sulina – Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport, judeţul Tulcea, vor participa ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tilvar, ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, dar și reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Potrivit MAE, taberele „ARC” sunt organizate , în cadrul Centrului de agrement de la Sulina şi în cadrul Taberei „Luminiţa”, de la Eforie Nord.

Pentru acest an, este aşteptată participarea a aproximativ 2.000 de copii şi tineri, etnici români din Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Ucraina (regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia), Ungaria, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Albania, Republica Macedonia, precum şi din Italia, Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Canada sau din Orientul Mijlociu şi Africa.

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni colaborează, la organizarea programului „ARC” 2015, cu Ministerul Tineretului şi Sportului, precum şi cu organizaţii ale studenţilor din România. De asemenea, sunt invitaţi profesori universitari, jurnalişti şi alte presonalități care vor susţine prelegeri cu teme de interes precum: limbă, istorie, cultură şi civilizaţie română, ştiinţe ale comunicării, sport.

Scopul programului îl reprezintă conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală română şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, posibilitatea de a intra în contact cu realităţile României, accesul la valorile patrimoniului cultural românesc şi promovarea imaginii României şi a românilor.

Foto: viata-libera.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.