Democrat-liberalii arădeni susţin că modificarea Legii Educaţiei este neconstituţională

Democrat-liberalii arădeni susţin că modificarea Legii Educaţiei este neconstituţională

Democrat-liberalii arădeni Iustin Cionca şi Marius Göndör au criticat dur actuala guvernare pentru modificarea Legii Educaţiei printr-o ordonanţă de urgenţă care vine, potrivit acestora, cu schimbări care nu vor îmbunătăţi în nici un fel sistemul de învăţământ.

Cei doi au declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că modificarea Legii Educaţiei este neconstituţională şi încurajează falsitatea şi recentralizarea sistemului de învăţământ.

Iustin Cionca, prim-vicepreşedinte al PDL Arad, a acuzat modul în care Guvernul Ponta a decis să modifice Legea Educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă care conţine elemente deja declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României. În acelaşi timp, Iustin Cionca este de părere că o parte din cele 97 de modificări aduse Legii Educaţiei încurajează falsitatea şi recentralizarea sistemului de învăţământ.

Liderul PDL Arad a arătat că, în timp ce în Marea Britanie, acolo unde se regăsesc universităţi de renume internaţional, examenul de bacalaureat se poate susţine o singură dată pe an, Guvernul Ponta ia decizia ca în România acest examen important să poată fi dat de trei ori pe an.

„În Marea Britanie, acolo unde îşi au casa universităţi de renume internaţional precum Cambridge, Oxford sau Colegiul Imperial (Imperial Collage) din Londra, bacalaureatul poate fi susţinut o singură dată pe an, iar dacă nu l-ai luat atunci aştepţi anul următor. La noi, în schimb, poţi să dai examenul de bacalaureat de trei ori pe an, iar după noile modificări, chiar dacă nu ţi-ai luat bacalaureatul, poţi să te duci la universitate”, a declarat Iustin Cionca.

O altă modificare negativă din Legea Educaţiei, în opinia lui Iustin Cionca, este introducerea doctoratului cu frecvenţă redusă.
„O altă inepţie, dacă-i putem spune aşa, este introducerea doctoratului cu frecvenţă redusă, lucru care încurajează impostura, precum cea a domnului Ponta. Nu poţi să vrei să devii doctor într-un anumit domeniu, iar tu să nu fii preocupat de doctorat. Specialiştii din învăţământ susţin că cele mai proaste teze de doctorat sunt ale celor care ce provin din învăţământul cu frecvenţă redusă, care nu sunt preocupaţi de studii, ci doar de titulatura de «doctor»”, a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL Arad.

Totodată, Iustin Cionca a mai adăugat că una dintre cele mai importante modificări survenite ordonanţei de urgenţă privind modificarea Legii Educaţiei şi care duce la recentralizarea sistemului educaţional este cea care prevede că angajările cadrelor didactice se vor face la nivel de inspectorat, nu la nivel de şcoală, cum era normal.

„Modificările aduse prin această ordonanţă de urgenţă duc la o recentralizare a sistemului educaţional. Dacă până acum legea spunea că organizarea concursurilor pentru titularizare, angajarările şi concedierile profesorilor erau făcute de către şcoli, acum totul ajunge la nivelul inspectoratului. Iar cum conducerile inspectoratelor sunt numite pe criterii politice, totul va sta la mâna partidului sau partidelor care guvernează. Normal este ca şcolile să fie cele care angajează sau concediează profesorii, pentru că doar în interiorul instituţiilor respective se poate şti dacă un profesor îşi face sau nu datoria”, a mai declarat Iustin Cionca.

„Actuala ordonanţă de urgenţă este clar neconsituţională”
„Am considerat că asumarea răspunderii, modul prin care a fost implementată Legea Educaţiei, s-a făcut puţin forţat, dar sistemul de învăţământ avea nevoie de o schimbare. Nota bene, Legea 1/2011 a modernizat sistemul de învăţământ. Actuala ordonanţă de urgenţă este clar neconsituţională, pentru că modifică o lege organică. Prin această ordonanţă învăţământul preuniversitar devine o «cenuşăreasă» a sistemului educaţional. Practic, asistăm la o defavorizare clară a învăţământului preuniversitar, în favoarea celui universitar”, a declarat Marius Göndör.

Învăţământul universitar, favorizat
„Toate elementele acestei OUG sprijină învăţământul universitar. Ideea a trei sesiuni anuale la BAC, cursurile de pregătire universitare fără absolvirea examenului de bacalaureat, finanţarea per capita a învăţământului universitar, toate nu fac altceva decât să sprijine învăţământul universitar în detrimentul celui preuniversitar”, a menţionat Marius Göndör.

Apelează la avocatul poporului
„Aştept ca domnul Victor Ciorbea, în calitatea sa de avocat al poporului, să conteste această ordonanţă la Curtea Constituţională. Cu atât mai mult cu cât dumnealui cunoaşte foarte bine problemele din învăţământ deoarece a fost preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ”, a precizat Gondor.

„Soluţia pentru creşterea promovabilităţii, respectiv a intrării la facultate nu constă în trei sesiuni la bacalaureat, nici cursuri de pregătire sau simulări, ci schimbarea şi flexibilizarea programei, respectiv instituirea unui examen de admitere pentru intrarea în facultate, neţinând cont de nota de la examenul de bacalaureat”, a mai adăugat Marius Gondor.

  1. Acest domn Cionca mai are tupeu sa faca declaratii publice? Este exemplul clar de parazit care traieste pe spatele contribuabililor. Ce ziaristi avem noi daca acest on incaseaza salar dar nu merge la serviciu pe spate nostru? Si nimeni nu scrie despre asta! Asta e democratie? acesta este un exemplu pentru tineret? Chiar nu mai are nimeni minte in tara asta suntem toti fara nici o reactie? Ma tem ca vocea mea e singura in noapte:)

    Raspunde
    • da prietene, esti un prost, asta vroiai sa auzi?:)) toti suntem prosti, Cionca e destept, eu il admir, pe cuvant, si eu as vrea sa nu muncesc si sa fiu platit da inca nu am descoperit secretul…asa ca Matei taci si las ca vine pensia mica si dupa aia gata…ne transferam in Rai…si acolo sigur nu il vei intalni pe …Cionca:)))

      Raspunde
  2. Daca legea nu imbunatateste sistemul de invatamant atunci trebuie sa ramana asa prost cum l-ati facut voi?
    Ma refer la specialisti fara studii ca Funieriu.Poate ca despre asta ar fi trebuit sa vorbeasca intelectuali ca Igas sau Chirilov.Bravo!!!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.