Evenimente de marcă la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

Evenimente de marcă la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad

Dublu eveniment la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, la finele săptămânii trecute, când i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa unei distinse personalități a culturii românești și s-a punctat deschiderea unei importante conferițe organizate de Facultatea de Științe Umaniste din cadrul UAV.

Au fost prezenți la festivitate președintele CJA Iustin Cionca, deputatul arădean Adrian Todor, din partea UVVG, prorectorul, conf. univ. dr. Cristian Bente și prof. univ. dr. Marius Grec, reprezentanți ai Primăriei Arad și ai altor instituții publice, profesori și studenți.

Înalta distincție a fost acordată academicianului Cornelia Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin  Brăiloiu” al Academiei Române, despre care conf. univ. dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin menționa în Laudatio: „Este imaginea emblematică pentru cercetarea științifică  în domeniul folcloristicii și considerată, pe drept cuvânt, ambasador al culturii noastre în contexte internaționale de referință pentru dezbaterile majore ale contemporaneității. Este profesionistul desăvârșit care își derulează întreg demersul științific în cadrele rigorii academic”.

Membru al Academiei Române din anul 2009, Sabina Ispas s-a afirmat ca unul din cei mai înzestrați folcloriști și etnografi români, contribuind la promovarea valorilor tradiționale ale României peste hotare.

„Este o onoare pentru UAV să acorde acest înalt titlu distinsei doamnei academician Cornelia Sabina Ispas, alături de placheta omagială Aurel Vlaicu, ca simbol al aspirațiilor spre înălțimi. Familia UAV este mai bogată din acest moment și suntem încântați să avem alături de noi o personalitate a culturii române, un ambasador al tradițiilor și folclorului românesc”, a precizat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa a fost urmată de deschiderea conferinței „Aradul în activitățile echipelor monografice conduse de Dimitrie Gusti și organizarea serviciului social studențesc din perioada interbelică”, derulată în parteneriat cu Primăria Arad prin Centrul Municipal de Cultură și Consiliul Județean Arad. Conferința s-a înscris în seria evenimentelor dedicate Centenarului Unirii și a strâns laolaltă personalități ale lumii academice, istorici, etnografi, sociologi. Lucrările s-au derulat la Biblioteca Judeteană, Consiliul Județean și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Invitați speciali au fost prof. univ. dr. Zoltan Rostas și dr. Ionut Butoi de la Universitatea din București și dr. Dragoș Sdrobiș de la New Europe College.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.