În spatele cortinei. Iohannis, Câțu și Cioloș, groparii liberalismului în România, la comanda Uniunii Europene

În spatele cortinei. Iohannis, Câțu și Cioloș, groparii liberalismului în România, la comanda Uniunii Europene

Distrugerea singurului partid național istoric din România postrevoluționară a fost un proces destul de îndelungat, începând cu fuziunea PDL-PNL, executată magistral de către răposatul Sorin Frunză Verde, la comanda Uniunii Europene. Mai exact, a fuhrerului Angela Merkel, care avea nevoie de forțe proaspete sub stindardul Partidului Popular European.

Prin intermediul lui Traian Băsescu, PNL a săvârșit marea rușine internațională de trăda familia europeană liberală în favoarea așa zișilor populari europeni. Pas cu pas – vorba cui, știți voi – foștii PDL-iști au acaparat PNL, iar acum a sosit momentul ca Iohannis să-și desăvârșească opera, forțând victoria definitivă a PDL-iștilor asupra liberalilor, la congres. Prin poziționarea explicită de partea lui Cîțu, Iohannis a impus alegerea acestuia ca președinte al PNL, pentru a forța abandonul vechilor liberali, pentru ca partidul să rămână la discreția PDL-iștilor, obișnuiți, încă de pe vreamea lui Băsescu, să execute orbește orice poruncă a Comisiei Europene.

Ce spune, acum, Ludovic Orban? Iată: „Câțu nu știe ce rol a jucat pe tabla de șah, crede că a fost regina, dar a fost un simplu pion”. Nu este așa, Cîțu a știut de la bun început că nu este decât un preș pe care Iohannis își șterge pantofii. Știa și știe foarte bine că nu va mai fi premier, că nu este decât vaca adusă în târg ca să fie făcută de râs, dar s-a mulțumit cu compensația de a deveni președinte al PNL, cu rolul de a-l distruge definitiv.

Am urmărit cu mare atenție congresul PNL, așteptând în special declarația învingătorului Cîțu. Ce credeți că a spus acesta? „Acum începe mișcarea liberală în România”. Nu este clar? De unde a scos Cîțu expresia, nu cumva știa de la bun început că sarcina lui este de a distruge definitiv liberalismul, cot la cot cu Iohannis? Nu cumva, ca președinte al așa-zisului PNL, va face să dispară inclusiv sigla PNL?

Faptul că la două zile după congres Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul demonstrează fără dubii că aceasta îi acordă lui Iohannis sprijin în continuare, pentru că tocmai a demonstrat că poate impune în România un premier și un guvern subordonați total. Mai rămâne un fleac: Schimbarea lui Cîțu din funcția de premier, pentru ca USR, noul partid al lui Iohannis, să aibă satisfacție, pentru a reveni la guvernare, fie și doar prin susținere în Parlament a unui guvern minoritar. Credeți că degeaba Julien Cioloș a anunțat că, dacă va fi ales președinte al USR-PLUS, va demisiona din funcția de șef al grupului Renew Europe al lui Macron? Nu este clar că noul partid va intra în PPE? Vom vedea, nu peste mult timp, puțintică răbdare!

Simion Todoca

Citește și:

La Arad, PDL a înfrânt PNL. DEFINITIV și IREVOCABIL

  1. maestrul Todoca le zice bine

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.