Inflaţia de „primari” şi media

Inflaţia de „primari” şi media

Foarte mulţi concetăţeni şi-au anunţat intenţia de a candida pentru fotoliul de primar al municipiului Arad. Foarte mulţi nu faţă de numărul de locuitori, ci faţă de aşteptări, faţă de rolul şi importanţa unei astfel de funcţii.

A fi primar al unui municipiu precum Aradul trebuie să fie o responsabilitate în adevăratul sens al cuvântului, nu un test de popularitate sau un joc al orgoliilor. Or, mulţi dintre candidaţi – cu toată stima pentru personalitatea, activitatea şi realizările fiecăruia – consideră candidatura ca pe un bun exerciţiu democratic, chiar dacă nu îşi fac publică această consideraţie. Sau un prilej de a (mai) câştiga notorietate în perspectiva altor bătălii electorale. Nicidecum, candidatura acestora nu înseamnă responsabilitate faţă de arădeni, ci doar faţă de propria lor imagine, faţă de apropiaţi şi colaboratori.

Un simplu calcul matematic ne arată că media (atenţie la PS) de voturi va fi undeva sub 10% per candidat. Dar, după cum spunea matematicianul Moisil despre teoria mediilor – dacă pui o bucă pe o stană de gheaţă iar cealaltă bucă pe o plită încinsă, în medie e în regulă, da-i vai de fundul tău –, dacă sunt vreo doi-trei care candidaţi care saltă de 15-20%, mulţi dintre ceilalţi nu vor prinde nici măcar pragul electoral de 5% pentru a ajunge măcar în consiliul local. Şi-atunci? Cum candidează ca primar cineva care nu poate să-i convingă pe arădeni că merită să fie măcar consilier municipal? Sau, mai precis, de ce mai candidează? Ca să facă alte jocuri? Să ducă în derizoriu funcţia de primar? Să îşi satisfacă orgoliul? Până la urmă ajungem la vorbele lui Moisil: vai de fundul nostru…

Loading...
 1. Si ? …. solutia este candidatul unic ? in cel mai democratic mod cu putinta … nu-i asa?

  Raspunde
 2. Arădenii nu sunt in stare de un sacrificiu atat de mare. Asa cum spuneai, nu contează ca e politruc de care s-a saturat lumea sau ca mergi doar pe un filon religios sau faci jocurile actualului primar, important e sa te bagi in seamă. Cum poate visa un Ciupe, Luca sau Caba ca va fi primar ? Varianta de independent nu ține pentru ca nici unul din aceștia nu sunt independenți iar variant de susținere politica e jalnică, sa recunoaștem. Si atunci ? Ne vede lumea pe afișe, ne mai facem niște prieteni, mai agațăm niște gagici, doar asta e viața, nu ?
  Si nu e cazul doar celor 3…….

  Raspunde
 3. Apropo, Tolea si Wiener s-au dat de gol ca fiind oamenii lui Falca. Mai urmează Lucaba 😉

  Raspunde
 4. Cu cat vor candida mai multi cu atat va defila Falca mai usor. Aradul nu are politicieni de valoare, de aia au ajuns asa “valoroase” nulitatile alea de la PDL (PNL) in frunte cu Falca.

  Raspunde
 5. Mesajul articolului ptr cei ce nu inteleg : ATENTIE unde puneti stampila la VOT! E clar ca politica e curva si ca sunt jocuri de culise! Din punctul meu de vedere Tolea, Wiener, Caba fac jocuri de culise…..iar Luca vrea functia ptr el dar sa nu uitam cine ia fost mentor…caracterul este acelasi ca al actualului! Asa ca avand in vedere oferta si calitatea…Eu cu cine votez? :))

  Raspunde
 6. Nu văd legătura dintre consilier i primar. Chiar e aiurea. Sunt două lucruri diferite deși fac obiectul aceleiași legi. Poți fi un foarte bun consilier dar și cel mai prost primar. Sau invers. Sigur nu în același timp.

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.