LENTILELE DE CONTACT pot duce la PIERDEREA VEDERII!

LENTILELE DE CONTACT pot duce la PIERDEREA VEDERII!

Purtarea lentilelor de contact mai mult de opt ore pe zi împiedică oxigenarea ochilor, fenomen care, în timp, poate conduce la pierderea vederii, avertizează oftalmologii. Această afecţiune este denumită neovascularizare corneană. Ea nu este dureroasă, se poate dezvolta în câţiva ani, şi numai când ajunge într-un stadiu avansat, purtătorii de lentile de contact devin conştienţi de această problemă, deoarece cauzează iritarea şi înroşirea ochilor.

Corneea (stratul transparent de la suprafaţa exterioară a ochiului) este singura parte a corpului care îşi ia rezervele de oxigen direct din aer și nu din sânge.

„Lentilele de contact acţionează ca o barieră faţă de rezerva de oxigen din mediul înconjurător, deci purtarea lor prelungită poate lipsi corneea de oxigen. Organismul compensează acest lucru creând noi vase de sânge peste cornee pentru a asigura o rezervă de oxigen, ceea ce duce la neovascularizarea corneană. Dacă simptomele nu sunt descoperite la timp, ochii vor fi acoperiţi cu vase de sânge, iar acest lucru opacizează corneea şi, în cazuri rare, pot ameninţa vederea”, a declarat Hosam Kasaby, chirurg oftalmolog la Spitalul Universitar din Southend.

Acest gen de probleme pot fi detectate doar cu un microscop special.

Neovascularizarea corneană este mai frecvent întâlnită în cazul lentilelor moi, fabricate dintr-un material plastic în combinaţie cu apa. Celălalt tip de lentile, permeabile la gaz, deşi sunt rigide, permit o mai bună oxigenare a ochilor.

Renunţarea la lentilele de contact poate duce la dispariţia vaselor de sânge şi la remisia acestei afecţiuni, dar – cu toate că – în cazuri severe, când vasele de sânge au crescut în exces, acestea dispar ulterior, ele pot totuși, lăsa cicatrice.

Foto: amicabellezza.it

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.