Americanii survolează spaţiul aerian al Rusiei cu un AVION ROMÂNESC

Americanii survolează spaţiul aerian al Rusiei cu un AVION ROMÂNESC

Mai multe zboruri de observaţie vor fi efectuate de Norvegia și Statele Unite, în perioada 5-8 mai, în spaţiul aerian al Rusiei. Zborurile vor fi efectuate cu un avion de observaţie de tip An-30 din România, în cadrul Tratatului Cer Deschis, potrivit unui oficial rus de rang înalt.

„(…) specialişti ruşi de la bordul avionului românesc de observaţie (de tip) An-30 vor controla observarea strictă a parametrilor coordonaţi şi utilizarea echipamentului de monitorizare prevăzut de Tratatul Cer Deschis”, a declarat pentru Itar-Tass Serghei Rîjkov, şeful Centrului naţional rus pentru reducerea ameninţării nucleare.

Potrivit lui Rîjkov, avionul de tip Antonov-30 nu este conceput să fie înarmat cu vreun tip de armament. Echipamentul de observaţie montat la bord respectă certificarea internaţională necesară, la care participă şi specialişti ruşi.

Tratatul Cer Deschis a fost semnat în 1992 de 34 de state, principalele obiective ale Tratatului fiind dezvoltarea transparenţei, acordarea de asistenţă în supervizarea îndeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilităţilor de evitare a crizelor şi soluţionarea situaţiilor de criză în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi altor organizaţii internaţionale.

Foto: fightercontrol.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.