Mii de angajați din Sri Lanka, Vietnam, Pakistan, India și Bangladesh lucrează în Arad

Mii de angajați din Sri Lanka, Vietnam, Pakistan, India și Bangladesh lucrează în Arad

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, în colaborare cu Consiliul Județean, organizează în luna iunie o conferință care va reuni investitori, autorități publice și companii de resurse umane, cu scopul de a demonstra potențialul Aradului pe piața forței de muncă.

„Există mulți investitori care testează piața arădeană. Sunt companii mari care caută să se relocheze în România, fie din Asia, fie din Occident, dar la Arad sunt speriate de nivelul scăzut al șomajului, care se învârte în jurul a 1%. Se întreabă de unde pot recruta personal, în aceste condiții. Conferința pe care o organizăm are ca scop să demonstreze că există posibilitatea asigurării nu a câtorva mii, ci chiar zeci de mii de angajați pentru companiile arădene”, a declarat arh. Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Agricultură și Industrie Arad.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a declarat că a găzduit întâlniri cu mari investitori în ultimele săptămâni și că temerea lor se leagă într-adevăr de faptul că ar putea întâmpina dificultăți la recrutarea de personal. „Este într-adevăr o problemă, dar am găsit o soluție. Am avut discuții cu companii internaționale care se ocupă de relocarea angajaților, fie din Asia, fie din alte părți ale lumii, din Europa de Est, din Balcani, și pot spune în acest moment că orice  investitor care va căuta angajați se va putea adresa acestor companii de intermediere. Arădenii care doresc să muncească, muncesc. Sunt puține locuri în țară, ca la noi, unde oamenii se trezesc cu noaptea în cap să facă naveta, uneori de la 50 km, cu autobuzele. De aceea, era nevoie de o infuzie de forță de muncă din exterior, care să completeze oferta locală. Asta înseamnă, într-un fel, și internaționalizarea Aradului, schimbarea tabloului etnic al județului nostru. O spun cu toată responsabilitatea, avem astăzi în județ un tablou etnic divers, cu grupuri etnice care acum doi=trei ani nu erau încă reprezentate. Sunt oameni harnici, care au plecat de acasă să muncească și să își ajute de aici familiile. Nu trebuie să avem rezerve față de ei, așa cum nici cei din Occident, unde se angajează conaționalii noștri emigrați, nu trebuie să aibă rezerve față de români”, a declarat Iustin Cionca.

În acest moment, peste 3000 de angajați din Sri Lanka muncesc în județul Arad. Alături de ei sunt vietnamezi, pakistanezi, indieni, angajați din Bangladesh. Cel puțin trei companii locale se ocupă cu recrutarea de personal din spațiul asiatic, iar un concern internațional, cu același obiect de activitate, a anunțat că își mută sediul din România de la București la Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.