„Moro”, fost viceprimar al staţiunii Moneasa, a fost trimis în judecată de DNA

„Moro”, fost viceprimar al staţiunii Moneasa, a fost trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA Timişoara l-au trimis în judecată pe Teodor Eugen Moroşteş („Moro”) , fost viceprimar al comunei Moneasa, pentru fals în declaraţii.

Potrivit unui comunicat al DNA, în dosar au fost deferiţi justiţiei Ioan Marinel Urs, la data faptei funcţionar în cadrul APIA – Centrul Local Gurahonţ, pentru neglijenţă în serviciu, şi Florin Bortiş, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (3 acte materiale), înşelăciune, în formă continuată (3 acte materiale), şi participaţie improprie la fals intelectual.

DNA precizează că, în perioada 2010 – 2012, Florin Bortiş a solicitat de la APIA Gurahonţ acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă (plăţi naţionale directe complementare, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată şi plăţi de agromediu), provenind atât din fonduri europene precum şi de la bugetul naţional, folosind cu rea credinţă documente false şi inexacte cu privire la dreptul său de folosinţă şi de utilizare a suprafeţelor pentru care a solicitat şi încasat sprijin financiar.

În acelaşi context, la 3 iunie 2010, susţin procurorii, Teodor Moroşteş, în calitate de viceprimar, a completat în fals un document (Anexa 33), pe care l-a depus la APIA Arad, prin care atestă faptul că primăria respectivă a transmis inculpatului Bortiş dreptul de folosinţă asupra păşunii comunale, în suprafaţă de 68,93 ha, deşi în realitate nu exista o hotărâre a Consiliului Local şi nici nu era încheiat vreun contract de arendă care să privească terenul respectiv.

„Ulterior, în aceeaşi zi, Florin Bortiş a depus la APIA Gurahonţ documentul sus menţionat, împreună cu alte acte. Aici, inculpatul Urs, în calitate de funcţionar APIA, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul că, a primit şi validat cererea fermierului, deşi acesta nu depusese la dosarul de plată niciun document din cele prevăzute de lege, din care să rezulte dreptul său de folosinţă şi utilizarea terenului agricol, în ceea ce priveşte suprafaţa de 68,93 ha, respectiv contractul de arendare, adeverinţă eliberată de Primărie, contractul de păşunat şi declaraţia de eligibilitate”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că declararea ca eligibilă a cererii de sprijin a lui Bortiş, în anul 2010, în baza documentelor prezentate de acesta, a determinat funcţionari APIA, în anii 2011 şi 2012, să aprecieze că valabile şi suficiente documentele depuse de fermier în anii anteriori, cu consecinţa nesolicitării altor documente suplimentare.

Anchetatorii au mai reţinut că, în 9 aprilie 2012, Bortiş a determinat un intermediar să declare în mod nereal, în faţa unui referent agricol, că a arendat de la Primăria Moneasa o suprafaţă de 68 ha teren agricol, în condiţiile în care intermediarul nu avea reprezentarea faptului că săvârşeşte o infracţiune. Ca urmare, referentul agricol a eliberat o adeverinţă, pe care acesta a folosit-o în faţa funcţionarilor Centrului Local Gurahonţ.

APIA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de peste 68.000 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale lui Florin Bortiş.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Sursa: Agerpres

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.