Ne SINUCIDEM ușor, dar SIGUR cu ajutorul SUPLIMENTELOR ALIMENTARE!

Ne SINUCIDEM ușor, dar SIGUR cu ajutorul SUPLIMENTELOR ALIMENTARE!

Suplimentele alimentare care conţin vitaminele C și E, dar şi betacaroten erau considerate până nu demult un mijloc de încetinire a procesului de îmbătrânire a organismului prin efectul lor antioxidant. Cercetătorii canadieni susțin, însă, că ele ar putea, de fapt, accelera acest proces.

Organismul uman dispune de o serie de mecanisme de apărare pentru a supravieţui în medii ostile, dar aceste sisteme sunt declanşate abia când oamenii se confruntă cu situaţiile – limită respective, iar radicalii liberi acţionează tocmai în aceste situaţii.

Problema antioxidanţilor este aceea că ar putea neutraliza acest efect „protector”, fapt care explică, motivul pentru care suplimentele cu antioxidanţi pot produce efecte dăunătoare.

Antioxidanţii reduc efectul „oxidant” al radicalilor liberi – acele molecule corozive produse de organism în timpul procesării oxigenului, care sunt inspirate din aerul poluat şi din fumul de ţigară.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill din Canada, nu doar că radicalii liberi nu provoacă îmbătrânirea, dar administrarea suplimentelor alimentare antioxidante ar putea, de fapt, să accelereze acest proces.

Când radicalii liberi interacţionează cu celulele, proteinele şi ADN-ul din organism, fenomenul ar putea avea un efect nociv, prin interferarea cu structura chimică a celulelor. Acest proces cauzează îmbătrânirea organismului, de la declinul fizic până la apariţia unor boli grave, cum ar fi cancerul.

Studiul cercetătorilor canadieni, publicat în revista Cell, sugerează că radicalii liberi prelungesc, de fapt, viaţa celulelor.

Acest proces are loc prin modificarea unui mecanism denumit apoptoză, în urma căruia celulele deteriorate sunt instruite să se „sinucidă” atunci când trebuie să evite să devină canceroase, după ce ADN-ul lor a trecut printr-o mutaţie periculoasă, sau pentru a distruge virusurile care le-au invadat.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că radicalii liberi influenţează acest „mecanism de sinucidere”, astfel încât să acţioneze într-un mod cu totul diferit în celulele sănătoase, consolidându-le sistemul de apărare şi prelungindu-le durata de viaţă.

În 2013, cercetătorii de la Institutul de cercetare cardiovasculară Multimedica din Milano au afirmat că organismul uman are nevoie de stresul provocat de radicalii liberi pentru a putea lupta împotriva infecţiilor şi pentru a regla corespunzător funcţiile vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular.

„Suplimentele cu vitamine ar putea fi utile pentru copiii mici, persoanele mai în vârstă şi femeile însărcinate, însă pentru restul populaţiei este mult mai bine să se concentreze pe dietă şi pe alimente proaspete, bogate în nutrienţi”, concluzionează Helen Bond, de la British Dietetic Association.

Foto: bbhomepage.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.