Neamţul tace şi face

România este dată peste cap, în ultimele zile, de acuzele pe care DNA i le aduce premierului Victor Ponta. De această dată e oficial: prim-ministrul este cercetat pentru fapte penale de însăşi Direcţia Naţională Anticorupţie.

Desigur că au mai fost premieri care au avut probleme cu legea. Unii au fost chiar şi condamnaţi (vezi cazul Adrian Năstase), însă este pentru prima dată când premierul în funcţie este luat la întrebări de procurorii DNA.

Pentru Năstase, de exemplu, adevăratele problemele cu justiţia au început după ce acesta nu a mai fost în funcţie. Pentru Ponta încep în timp ce acesta ocupă locul din capul mesei de la Palatul Victoria.

Lovitura dată de DNA premierului este una de baros. Nici nu mai contează ce a făcut Guvernul Ponta de când se află la guvernare. Creşterea economică din ultimii ani şi chiar şi reducerea semnificativă a TVA la unele categorii de produse de bază sunt lucruri care pălesc în faţa acuzaţiilor aduse de DNA: „Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ponta Victor-Viorel (avocat la data comiterii faptelor, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”), în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.”

E numai un citat din vastul comunicat de presă al DNA, redat de presa din întreaga ţară şi nu numai, pentru că acuzaţiile aduse lui Victor Ponta au ajuns şi în mass-media din străinătate. Iar de această dată vorbim de acuzaţii serioase, nu despre un banal plagiat, care deteriorează imaginea externă a ţării noastre, fapt care justifică pe deplin cererea de demisie adresată premierului de către preşedintele Iohannis.

Din punctul meu de vedere, Victor Ponta ar fi trebuit să demisioneze imediat ce DNA a făcut publice acuzaţiile pe care i le-a adus, sau chiar mai înainte, pentru că este greu de crezut că nu a ştiut de ele. Din punctul de vedere al multor cetăţeni însă, Victor Ponta trebuie să continue să guverneze, pentru că oamenii au simţit în buzunare, adică pe pielea lor, efectele bune ale guvernării din ultimii ani. Poate că tocmai aceste efecte au grăbit lansarea acuzaţiilor la adresa premierului, pentru că privind datele problemei strict politic observăm o scădere a PNL (partidul care l-a dat ţării pe Iohannis) în opţiunile oamenilor şi o consolidare, dacă nu chiar o creştere a PSD. Or, acest lucru nu le convine deloc liberalilor în perspectiva atât de apropiată a alegerilor de anul viitor. Mulţi dintre ei au crezut că simpla alegere a lui Iohannis în fruntea statului va duce la câştigarea fără probleme de către PNL a alegerilor din 2016. Dar, s-au trezit cu un Iohannis discret, despre care s-au grăbit să spună că este „absent”, că nu ajută partidul. S-au cam pripit liberalii, pentru că, în opinia mea, neamţul tace şi face.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.