FOTO/ „Sărbătoarea Trandafirului”, IGNORATĂ de AUTORITĂŢILE şi UNIVERSITĂŢILE arădene

FOTO/ „Sărbătoarea Trandafirului”, IGNORATĂ de AUTORITĂŢILE şi UNIVERSITĂŢILE arădene

Situat în apropiere de municipiul Arad, rozariul „Eutopia Gardens”, proprietate a fundaţiei cu acelaşi nume, condusă de ing. Mihaela Buzatu, a găzduit, sâmbătă, „Sărbătoarea Trandafirului” 2015, eveniment tradiţional ajuns la cea de a VIII-a ediţie a sa.

„Rozariul deţine peste 2000 de soiuri de trandafiri, fiind la ora actuală cea mai mare colecţie de trandafiri din România. El face parte din parcul dendrofloricol «Eutopia Gardens», care va avea la final o suprafaţă de 25,5 hectare din care au fost amenajate până acum circa 15 hectare. Atunci când amenajările vor ajunge la final, rozariul de la Arad va fi cel mai mare parc dedicat trandafirilor din Europa de Est, loc deţinut în prezent de rozariul din Budateteny, Ungaria, care deţine circa 2.400 de soiuri”, a declarat Mihaela Buzatu.

Potrivit sursei citate, în parc se găsesc peste 4000 de taxoni din toată lumea – în primul rând trandafiri din SUA, Canada, Anglia, Franţa, China etc., unele dintre soiuri fiind premiate cu aur la diferite expoziţii internaţionale şi fiind deja adaptate la noi.

„Între soiurile care pot fi admirate aici se află şi unul dintre cei mai valoroşi trandafiri din lume, «Eden Rose», un trandafir de talie mare creat la începutul anilor ’80 de firma franceză Meilland”, a arătat Mihaela Buzatu. Clasificat de aceasta drept urcător, „Eden Rose” este prezentat de către majoritatea vânzătorilor drept trandafir de parc. Floarea acestui trandafir are dimensiuni foarte mari si se spune ca ar avea aproape 100 de petale, de culoare alb-crem, cu vârfurile de culoare roz, culoarea păstrându-se excelent chiar şi la un soare puternic. Parfumul acestor trandafiri este unul slab.

Ideea organizării acestei sărbători la Arad, la început de iunie, în plină inflorescenţă a trandafirilor, a apărut în urmă şapte ani, plecând de la proiectul „Cities of Roses”, lansat de municipalitatea din Portland, Oregon.

Participanţilor la Sărbătoarea Trandafirului din acest an le-a fost oferit un program artistic susţinut de elevi de la Liceul de muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj Napoca şi Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad. De asemenea, ing. Ioana Cadar din Cluj Napoca a prezentat o paradă a modei sub titlul „Regina florilor, trandafirul – sursă de inspiraţie în designul vestimentar”. Între tinerii artişti care au contribuit la reuşita evenimentului pot fi amintiţi surorile gemene Ada şi Mara Cameniţă, de la C.N. „Moise Nicoară” Arad, care au prezentat o paradă a modei cu creaţii proprii, violoncelistul David Kacso Soma (cls. a VIII-a), care a urcat pe scena acompaniat la pian de prof Gyorgyi Laszlo şi pianista Ioana Leluţ (cls. a VI-a), pregătită de prof. Monica Noveanu, ambi de la Liceul „Sigismund Toduţă” din Cluj Napoca.

„Un mare semn de întrebare reprezintă pentru mine absenţa de la acest eveniment a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, cu toate că le-au fost trimise din timp invitaţii, în ciuda faptului că acest eveniment este, în opinia mea, unul cu caracter social. Singurul reprezentant al autorităţilor locale a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, venit împreună cu familia, însă ca persoană privată. De menţionat, de asemenea, şi faptul că nu au manifestat interes faţă de eveniment nici cele două universităţi arădene şi nici liceele arădene, inclusiv Liceul de artă «Sabin Drăgoi» din Arad, ai căror elevi ar fi putut să urce pe scenă, alături de colegii lor clujeni”, a punctat Mihaela Buzatu.

Parcul a fost înfiinţat în urmă cu cca 13 ani, cu scopul de a furniza servicii şi informaţii, de material dendro- floricol, de mărfuri specifice amenajărilor şi întreţinerii spaţiilor ambientale exterioare, dar şi pentru a oferi arădenilor o oază de verdeaţă şi să le oferim arădenilor posibilitatea de a vedea colecţii de plante aidoma celor care pot fi văzute în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Sunt zone de trandafiri arbuşti englezeşti, de trandafiri botanici, iar cine parcurge aleile parcului poate vedea evoluţia trandafirilor.

De remarcat, că rozariul se află se află la 10 km de municipiul Arad, pe partea dreaptă a drumului naţional DN 7 Arad – Deva, între localităţile Vladimirescu şi Mândruloc, fiind încă în curs de amenajare.

În traducere din limba greacă, „Eutopia” înseamnă loc frumos (eu = frumos, topos = loc), motivaţia alegerii acestui nume fiind determinată de amplasamentul acestei grădini, în apropierea localităţii arădene Mândruloc, care în grai ardelenesc are acelaşi înţeles. Locul este mărginit în vest de dealurile Ghiorocului iar la sud de pădurea de la Vladimirescu şi râul Mureş.

  1. rusine in special universitatii vasile goldis pt ca au facultate de biologie de stiintele naturii rectorul e prof de biologie si nu catadicsit sa participe

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.