Nouă rețea de gaz în Arad, investiție de peste 11 milioane de euro

Nouă rețea de gaz în Arad, investiție de peste 11 milioane de euro

Primăria Socodor, în parteneriat cu administrațiile locale din Pilu și Grăniceri, reprezintă primele unități administrativ-teritoriale din România care dezvoltă un proiect de înființare și extindere a unei rețele de distribuție de gaz, finanțarea fiind din fonduri europene.

Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, a semnat, astăzi, autorizația de construire a acestui proiect important. La eveniment au fost prezenți Ioan Jura, primarul comunei Socodor, Claudiu Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri, Ovidiu Ilievici și Ioan Popa, reprezentant al firmei care execută lucrarea, respectiv reprezentant al firmei care a executat partea de proiectare.

„Este o investiție importantă pentru județul Arad, cu un impact considerabil în economia zonală. Consiliul Județean încurajează și sprijină concret investițiile locale în infrastructura energetică. Odată cu finalizarea proiectelor de modernizare a drumurilor transfrontaliere și, în timp, cu construirea drumului expres Arad-Oradea, această zonă va avea o dezvoltare economică semnificativă nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga regiune. Extinderea rețelei de gaz și consolidarea infrastructurii rutiere sunt două elemente esențiale pentru dezvoltarea economică”, a afirmat Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a precizat: „În România, primul proiect de extindere a rețelei de distribuție a gazelor naturale, cu finanțare europeană, începe în județul Arad. Mai exact, este vorba despre comunele Socodor, Grăniceri și Pilu, acesta fiind cel mai mare proiect de înființare de distribuție de gaz din România, în ultimii 15 ani. Aș dori să accentuez faptul că execuția lucrării aparține unei firme din Arad, care a realizat deja 170 km de rețea de gaz, cu branșamentele aferente, iar asta înseamnă o infuzie de capital în economia locală. Banii europeni au fost câștigați de cele trei primării din județ, sunt folosiți pentru arădeni și sunt plătiți unei firme arădene (precizez însă că proiectarea este realizată de o companie specializată din Brașov), ceea ce înseamnă că investiția finanțează aproape integral economia Aradului.

Ioan Jura, primarul comunei Socodor consideră că acest pas este „foarte important pentru noi. Astăzi, prin semnarea autorizației de construire, suntem în faza finală a documentației în ceea ce privește proiectul privind alimentarea cu gaz. În perioada imediat următoare vom semna contractul de dirigenție de șantier și îmi doresc ca, la finele anului viitor, acest proiect să fie funcțional”. 

La rândul său, Claudiu Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri, menționează că „acest proiect include circa 100 de kilometri de rețea de gaz, peste 2000 de branșamente la gospodării, iar dacă adăugăm o altă investiție importantă, aflată în derulare, parcul fotovoltaic din zona Pilu-Grăniceri, deja avem conturată o nouă și puternică zonă de dezvoltare economică”.

Lucrarea constă în proiectarea și execuție a 98,825 km de rețele de distribuție gaze naturale, 2195 de branșamente la consumatori, 1 SRM (Stație de Reglare și Măsurare a presiunii gazului) cu debit de 5050 mc/h, cât și o conductă de înaltă presiune în lungime de 1,6 km.

Rețele de distribuție de gaze naturale împreună cu branșamentele la consumatori vor fi realizate de societatea arădeană Gaz Vest Retele SRL care a realizat deja înființarea a peste 170 km de rețele noi de gaz în vestul țării.

Investiția propusă se va amplasa în extravilanul orașului Chișineu-Criș și al comunei Socodor, pentru conducta de racord, la limita intravilanului comunei Socodor, pentru SRM, și în intravilanul și extravilanul satelor Socodor (comuna Socodor), Șiclău și Grăniceri (comuna Grăniceri), Pilu și Vărșand (comuna Pilu).

Valoarea proiectului este de aproximativ 11,5 milioane de euro, iar partea de cofinanțare este de 1,09% și va fi asigurată din bugetele locale ale celor 3 comune.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.