O LEGE inițiată de un parlamentar arădean a fost votată în Comisiile din Senat! Ce se va întâmpla cu TOATE băuturile răcoritoare când va intra în vigoare

O LEGE inițiată de un parlamentar arădean a fost votată în Comisiile din Senat! Ce se va întâmpla cu TOATE băuturile răcoritoare când va intra în vigoare

Legea  care își propune să reducă adaosul de zahăr din băuturile răcoritoare, inițiată de senatorul USR Arad, Adrian Wiener, a primit avize favorabile în Comisiile pentru Sănătate publică, respectiv pentru Învățământ, cercetare, tineret și sport din Senatul României.

Inițiativa propune praguri de accizare, proporționale cu cantitatea de zahăr adăugată în băuturile răcoritoare, astfel încât producătorii să fie determinați să scadă adaosul de zahăr.

 „Nutriția nesănătoasă influențează cel mai puternic starea de sănătate a românilor. Jumătate din decesele vasculare (infarct miocardic și accident vascular cerebral) sunt legate direct și nemijlocit de o dietă inadecvată. Avem cea mai mare incidență a diabetului zaharat din Europa, această boală devenind o problemă de securitate națională. De aceea, consider că politicile publice care sunt dovedite a avea rezultate favorabile semnificative asupra sănătății publice reprezintă o prioritate, Adrian Wiener, senator USR Arad.

Senatorul Adrian Wiener subliniază că accizarea băuturilor non-alcoolice în funcție de conținutul de zaharuri este o măsură care va determina producătorii să scadă cantitatea acestora. Va modela comportamentul de consum și va avea influența favorabil incidența bolilor metabolice în România.

Înainte de votul din plenul Senatului, inițiativa legislativă mai are nevoie de un raport din partea Comisiei pentru Buget și Finanțe. Decizională va fi Camera Deputaților.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.