Pensiile sunt din nou în pericol din cauza statului

Pensiile sunt din nou în pericol din cauza statului

Statul trebuie să facă rost de 3 miliarde de euro ca să plătească pensiile, iar reducerea CAS va mări presiunea. Primul pe lista datorinicilor este statul, prin companiile sale.

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie este binevenită pentru companii. Totuşi, situaţia precară a sistemului de pensii, care absoarbe acum circa 38% din cheltuielile totale ale statului, este primită cu reticenţă de mediul de afaceri, care se teme că ar putea fi majorate alte taxe, în compensare.

Calculele arată că deficitul, deja foarte mare, al bugetului de pensii se va majora cu cinci până la șapte miliarde de lei anual, începând din 2015. Evident că va fi nevoie de noi surse care să acopere plata pensiilor. „Ar trebui să vedem un an în care această măsură se manifestă integral, cum ar fi 2015, şi, mai ales, să vedem că această reducere nu va fi însoţită, în acelaşi an, de alte măsuri fiscale, care vor creşte presiunea fiscală. Ne temem că la anul ni se va lua cu două mâini ceea ce ni s-a dat cu o mână în acest an“, declară preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Mihai Bogza. Problemele financiare ale bugetului de pensii au explodat în urmă cu şase ani.

Anul trecut, deficitul la pensii a fost de 11,7 miliarde lei. Reducerea CAS va pune o presiune suplimentară, în condiţiile în care numărul de plătitori, persoane asigurate în sistemul public de pensii, a rămas scăzut, în ultimii ani. Anul trecut, 4,33 milioane de salariaţi au susţinut pensiile a 5,24 milioane de persoane.

Deşi raportul este inversat, măsurile luate prin legea pensiilor au ameliorat situaţia în ultimii ani, deficitul diminuându-se uşor. Plata pensiilor continuă să reprezinte „un risc relevant la adresa sustenabilităţii politicii fiscale pe termen mediu şi lung“, apreciază Consiliul Fiscal.

Pentru a accentua starea de nesiguranţă, premierul Victor Ponta a spus că bugetul pentru anul viitor, implicit şi proiectul de Cod Fiscal anunţat în vară, pe baza căruia ar urma să se construiască bugetul, sunt în sarcina viitorului guvern. Având în vedere că alegerile prezidenţiale se vor încheia în decembrie, existând posibilitatea formării altui executiv, ulterior, reiese că bugetul pentru 2015 se va scrie, cel mai devreme, în ianuarie. Prin urmare, nu există nicio certitudine că măsura se va aplica pe termen lung, iar experienţa din 2009, când noul cabinet a majorat contribuţiile după numai trei luni de la reducerea lor, este încă proaspătă în memoria mediului de afaceri, tracasat de instabilitatea fiscală.
sursa:capital.ro

  1. PROPUNERE INDECENTA 30 septembrie, 2014, 1:57 pm

    Saracii pensionari……dupa ani de munca se vad in pericol de a-si mai incasa pensiilr,pur si simplu din cauza INCOMPETENTEI CRASE A CELOR CE CONDUC ROMANIA ! Si totusi,intentioneaza sa-i voteze in continuare…..sunt masochisti sau prosti,pur si simplu ?! Parca varianta ultima e mai aproape de adevar !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.