Peste 100 de persoane, VICTIME ale ACCIDENTELOR de muncă în Arad

Peste 100 de persoane, VICTIME ale ACCIDENTELOR de muncă în Arad

Un număr de 95 de accidente de muncă s-a comunicat în anul 2017, cu 98 de accidentaţi, dintre care 86 cu incapacitate temporară de muncă, 4 cu invaliditate şi 8 accidentaţi mortal. De asemenea, au fost comunicate la ITM Arad 22 de accidente în afara muncii, toate fiind soldate cu deces, informează Biroul de presă al ITM Arad.

În perioada de referinţă, s-au înregistrat 2 accidente colective care s-au soldat cu 2 decese și cu 13 accidentați cu incapacitate temporară de muncă.

Numărul victimelor înregistrate în anul 2017 a crescut cu 35 de procente față de anul 2016 când s-au înregistrat 89 de persoane accidentate. Din cele 95 de accidente de muncă au predominat accidentele de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Analiza efectuată de ITM Arad a cauzelor care au generat accidentarea celor 98 de persoane, anul trecut, relevă faptul că cele mai multe accidente au avut loc din cauza:

  • efectuării necorespunzătoare a operaţiilor de muncă
  • nerespectării instrucţiunilor de lucru sau instruirii necorespunzătoare efectuate de către responsabilii pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul unităţii etc.

Făcând o analiză a împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă, reiese faptul că cele mai multe accidente au avut loc prin prinderea, lovirea, strivirea victimei.

Cele mai multe accidente s-au produs anul trecut în domeniul transporturi rutiere de marfuri, urmat de domeniul fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule, precum și în domeniile comerț cu amănuntul și activități de protecție și gardă.

„Pentru a conştientiza atât angajatorii cât şi lucrătorii asupra importanţei securităţii şi sănătăţii în muncă, colectivul Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Arad  derulează în permanență acţiuni de informare în vederea diminuării numărului de accidente de muncă, precum şi îmbunătăţirii gradului de conştientizare atât a lucrătorilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte respectarea normelor de securitate a muncii, inclusiv prin deplasarea în judeţ a reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, astfel încât să se dea posibilitatea cât mai multor actori pe piaţa muncii (angajatori, angajaţi) să ia contact direct cu aceştia, pentru a lămuri problemele cu care se confrunta zi de zi. Practic, este necesar să se acţioneze cu mai multă insistenţă asupra instruirii personalului, respectării disciplinei tehnologice şi a muncii, existenţei mijloacelor de protecţie colectivă, dotarea cu echipament individual de protecţie corespunzător şi, foarte important, purtarea de către lucrător a echipamentului individual de protecţie acordat de angajator”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Arad.

Foto: arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.