Peste 250 de profesori au susţinut astăzi examenul de definitivat

Peste 250 de profesori au susţinut astăzi examenul de definitivat

Proba scrisă a Examenului Naţional de Definitivare în Învăţământ a avut loc astăzi. Pentru candidaţii din judeţul Arad examenul a fost organizat în centrul de examen de la Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” Arad.

Acest examen constă în susţinerea a cel puţin două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă. Pentru a se putea prezenta la proba scrisă din cadrul examenului, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe condiţii: calificativul parţial pentru anul şcolar în curs să fie „Bine” sau „Foarte bine”, media notelor finale la inspecţiile speciale să fie cel puţin 8 şi stagiul efectiv de predare la catedră să fie de cel puţin un an.

Numărul total de candidaţi, pentru judeţul Arad, validaţi pentru susţinerea probei scrise la examenul de definitivare în învăţământ, a fost  de 271. Proba scrisă a fost susţinută pe baza subiectelor elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare iar durata de redactare a lucrării a fost de patru ore. Au fost susţinute probe scrise la 40 de discipline.

Candidaţii aveau dreptul să se retragă, în baza unei declaraţii şi să predea lucrarea şi subiectul după cel puţin o oră de la începerea probei. În aceste situaţii, lucrările nu sunt evaluate, candidaţii apar în statistici cu starea de retraşi, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare, conform prevederilor legale.

Examenul a fost coordonat şi organizat de comisia judeţeană, desemnată la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, formată din 16 persoane. Candidaţii au fost repartizaţi în 13 săli, dotate cu camere de supraveghere video, în fiecare sală de examen fiind repartizaţi, prin tragere la sorţi, câte trei asistenţi.

Din cei 271 de candidaţi înscrişi au fost prezenţi 251, 20 absentând. De asemenea, 52 de candidaţi s-au retras din examen. Numprul total al candidaţilor ale căror lucrări vor fi evaluate este 199.

Lucrările vor fi evaluate în centre naţionale de evaluare, stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale. Cadrele didactice care promovează examenul, dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Afişarea rezultatelor se va face în data de 19 iulie iar eventualele contestaţii se pot depune în perioada 19 – 20 iulie. Rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate în 24 iulie, atât la sediul inspectoratului, cât şi în centrul de examen.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.