PRECIZĂRI de la Asociația Română a Cărnii: În ce CONDIȚII carnea este CANCERIGENĂ!

PRECIZĂRI de la Asociația Română a Cărnii: În ce CONDIȚII carnea este CANCERIGENĂ!

Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer decât dacă sunt consumate în exces şi sunt tratate cu diverse substanţe chimice, ne asigură Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

Potenţialul cancerigen al unui preparat din carne poate fi pus pe seama unei cărni care este tratată cu diverse substanţe chimice şi care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat rețeta, însă, industria de preparate din carne din România nu mai foloseşte în exces aditivi şi stabilizatori pentru aceste produse, toate ingredientele folosite fiind filtrate şi aprobate de Comisia Europeană, iar procesatorii se orientează tot mai mult către gustul produselor tradiţionale româneşti, susține oficialul.

„Nu poţi să incriminezi carnea roşie şi preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurența mai multor factori printre care şi cei alimentari. Dacă vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantităţi excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer şi când spun excesiv mă refer la două kilograme de salam picant pe care îl mănânci în fiecare zi timp îndelungat. Condimentele picante pot determina iritaţii ale tubului digestiv şi împreună cu alte cauze pot să provoace şi cancer”, mai spune Mănăstireanu.

Directorul executiv al ARC vine cu aceste precizări în urma raportului publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor de cancer.

Potrivit Reuters, raportul publicat luni de OMS poate reaprinde dezbaterile cu privire la presupusele merite ale dietelor alimentare bazate pe carne.

Agenţia Internaţională pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer – IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel.

„Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc creşte odată cu cantitatea de astfel de carne consumată”, a explicat dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC.

Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec şi porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept „carcinogen probabil”. Pe această listă se mai află substanţe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea cărnii roşii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existenţa unor „dovezi limitate” că poate provoca afecţiuni oncologice.

În cadrul acestui raport IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne şi cancerul colorectal, dar au fost observate şi asocieri cu cancerele de prostată şi pancreas.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.