PREGĂTIRI DE RĂZBOI/ NATO înfiinţează două CENTRE DE COMANDĂ în România!

PREGĂTIRI DE RĂZBOI/ NATO înfiinţează două CENTRE DE COMANDĂ în România!

NATO va înfiinţa şase centre de comandă şi control în estul Europei, dintre care două pe teritoriul României. Măsura deranjează Rusia, care a anunţat că îşi va adapta strategia militară conform acţiunilor NATO.

„Nu există o ameninţare imediată (n.r. – la adresa României, Bulgariei sau a statelor baltice). Motivul pentru care intensificăm prezenţa în partea de est a Alianţei, construim forţa de răspuns rapid şi mărim capacitatea de acţiune a NATO este un răspuns la acţiunile Rusiei în est. Rusia schimbă graniţele cu forţa, anexează o parte dintr-o altă ţară, cum este Crimeea, destabilizează estul Ucrainei, plus ceea ce am văzut deja în Georgia şi Moldova”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Acesta a anunţat că NATO va mări numărul militarilor din cadrul forţei generale de răspuns de la 13.000 la 30.000 de oameni, ca urmare a acţiunilor Rusiei în Ucraina. Pentru a garanta siguranţa membrilor estici, între care şi România, NATO va forma şi o forţă de răspuns rapid numită „Vârf de Lance”, ai cărei membri vor putea acţiona oriunde în Europa, în maxim 48 de ore. Conducerea grupului „Vârf de Lance” va fi preluată iniţial de Marea Britanie, care va trimite soldaţi NATO în centrele de comandă ce urmează să fie deschise în estul Europei. În ţara noastră se vor afla două astfel de centre, unul dintre care va fi un comandament multinaţional ce va coordona activitatea NATO în România şi Bulgaria.

Moscova a reacţionat rapid la noile măsuri anunţate de NATO anunţând că acestea nu fac altceva decât să „exercite presiune asupra Rusiei”.
„Schimbările semnificative în situaţia militară şi politică de-alungul graniţei ruseşti va genera schimbări în planificarea militară a Rusiei”, a declarat Alexandre Gruşco, ambasadorul Rusiei la NATO.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.