Război între CJA şi Prefectură: La mijloc, arădenii afectaţi de inundaţii

Război între CJA şi Prefectură: La mijloc, arădenii afectaţi de inundaţii

Mai multe localități din județ au fost afectate, zilele trecute, de inundații în urma ploilor abundente.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad (CJA) acuză Prefectura că nu ia în serios problemele arădenilor afectaţi de inundaţii. „Din păcate, Prefectura este depășită de situație, și la fel este și Guvernul. Și în județul Arad, ca în alte județe, este haos, autoritățile care răspund la nivel guvernamental de gestionarea acestei situații dovedesc, încă o dată, că nu știu ce trebuie să facă” – a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Acesta face un apel la Prefectură și la instituțiile din subordinea Prefecturii să ia în serios problemele arădenilor, să facă mai puține ședințe în birou și să iasă pe teren, să rezolve cu prioritate problemele reale ale oamenilor, și nu doar realizarea unor raportări care nu ajută pe nimeni.

„Vă reamintesc că încă de anul trecut Consiliul Județean Arad a transmis Prefecturii mai multe solicitări privind acordarea de fonduri de la Guvern pentru lucrările de refacere a drumurilor județene sau podurilor din județ, în urma calamităților, în localitățile Conop, Aluniș, Petriș, Brazii, Mădrigeşti, Buceava, Iacobini, Frumușeni, Petriș, Julița, Dieci, Dezna etc. Am constatat că Guvernul a alocat bani pe criterii politice unor județe PSD, și nu neapărat acolo unde ar fi fost mai mare nevoie. Acolo unde am putut, am executat lucrările din fondurile Consiliului Județean Arad, pentru că spre deosebire de Guvern, eu nu îi pot abandona pe arădeni! Dar constat acum că prin nealocarea banilor de la Guvern pentru unele localități unde doar Guvernul putea interveni, ca de exemplu la Conop, drama oamenilor se repetă. Și de această dată există aceleași probleme ca anul trecut, fiindcă Guvernul nu a alocat banii promiși pentru lucrările de consolidare, chiar dacă în joc este acoperișul de deasupra capului oamenilor. Solicit din nou Prefecturii să țină cu arădenii, să se asigure de despăgubirea sinistraților și să muncească vizibil în interesul Aradului”, a declarat Iustin Cionca.

La nivelul Consiliului Județean Arad funcționează o structură de monitorizare a situației de criză din județ, coordonată de directorul tehnic al instituției.

În urma inundațiilor de anul trecut, în județul Arad au fost deosebit de afectate localităţile Conop, Aluniș, Petriș, Brazii, Mădrigeşti, Buceava, Iacobini, Dieci, Dezna. Au fost zeci gospodării inundate, inclusiv anexe, au fost distruse podeţe de lemn, poduri de beton, punţi de trecere, mai mulți kilometri de drum judeţean și comunal, asfaltate sau pietruite. De asemenea, au fost afectați kilometri de reţea de apă potabilă, peste 50 de fântâni au fost inundate, dintre care 25 în satul Mădrigeşti şi 5 în satul Buceava, dar şi câteva puţuri de apă potabilă în satul Iacobini. Inundaţiile au afectat peste 100 de hectare de teren arabil și fâneţe, în toate localităţile. Toate lucrările efectuate au fost plătite de Consiliul Județean, iar Guvernul României nu le-a decontat nici până astăzi, când Aradul se confruntă cu un nou val de inundații.

Pe de altă parte, reprezentanţii Prefecturii susţin cu totul altceva şi acuză CJA de lipsă de interes în a rezolva problema pagubelor provocate de inundaţii. Potrivit acestora o comisie a fost constituită pentru constatarea și evaluarea pagubelor produse de precipitațiile abundente

Prefectura Arad împreună cu mai multe instituții deconcentrate acționează pentru constatarea și evaluarea pagubelor provocate de precipitațiile abundente căzute în ultimele zile. Astfel, astăzi a avut loc  o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad în urma căreia s-a stabilit constituirea unei comisii de constatare a pagubelor provocate de fenomentele meteorologice periculoase în Județul Arad, în lunile mai-iunie 2019, pe raza comunelor: Bârzava, Beliu, Conop, Hălmăgel, Ignești, Moneasa, Tauț. Din comisia constituită prin Ordin al Prefectului Județului Arad fac parte reprezentanți ai: Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al Județului Arad, Administrației Bazinale de Apă Mureș – Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad, Administrației Bazinale de Apă Crișuri Oradea – Sistemul Hidrotehnic Criș Alb Independent, respectiv ai primăriilor din comunele afectate. În perioada 4.06. – 6.06.2019, membrii comisiei se vor deplasa în teren în vederea constatării pagubelor provocate.

„Conform procedurii legale în astfel de cazuri, comisia de constatare este constituită ca urmare a rapoartelor operative pe care comitetele locale pentru situații de urgență de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale le trimit către ISU „Vasile Goldiș” Arad după producerea unor pagube.  Activitatea de constatare se va finaliza printr-un proces verbal de evaluare a pagubelor care va sta la baza unui proiect de Hotărâre de Guvern ce va fi întocmit la nivelul județului Arad și înaintat cu celeritate conducerii Ministerului Afacerilor Interne. Săptămâna trecută a fost desfășurată o altă activitate de constatare a unor pagube produse de precipitațiile abundente, în localitățile Hălmăgel și Petriș. Așteptăm din partea Consiliului Județean, de mai multe zile, evaluarea pagubelor produse unei porțiuni de drum județean neasfaltat de pe raza comunei Petriș. Interesul conducerii Consiliului Județean pentru problema pagubelor provocate de fenomenele meteorologice periculoase este probat și prin faptul că la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de astăzi, instituția a fost reprezentată doar de un funcționar din cadrul Direcției tehnice, nu de Președinte – membru de drept al Comitetului, ori de unul dintre cei doi vicepreședinți”, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.