REMEMBER/ În urmă cu 25 de ani, Aradul a ieşit în stradă împotriva lui Ceauşescu. CUM A FOST – VEZI VIDEO!

REMEMBER/ În urmă cu 25 de ani, Aradul a ieşit în stradă împotriva lui Ceauşescu. CUM A FOST – VEZI VIDEO!

Exact în urmă cu 25 de ani, Aradul a fost primul oraş din România care a rezonat cu evenimentele de la Timişoara. Încă de la primele ore ale dimineţii, arădenii au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva regimului Ceauşescu. Au pornit de la Orologerie şi nu s-au oprit până în centrul oraşului.

Au urmat apoi manifestări similare şi în alte oraşe, culminând cu Bucureştiul.

Revoluţia izbucnise în întreaga ţară şi nu mai putea fi înăbuşită.

https://www.youtube.com/watch?v=r7VfQXbdw6Y

Sursa video: Judita Bodo (youtube)

Eroii noştri
Arădenii rememorează, azi, acele evenimente. Oskar Osy Mager a trecut în revistă, pe Facebook, eroii care au căzut la Arad pentru libertate:
„Gruber Geza, cofetar al ICSAP Arad, născut în 1963 în orașul de pe Mureș, a fost împușcat în cap și inimă, pe data de 23 decembrie 1989, la ora 23:30, în timp ce se afla în sediul fostului Consiliu Județean de Partid.
Hartmann Marin Alfred, muncitor al IMU Arad, născut în ianuarie 1971 la Arad, a murit în noaptea de 24 decembrie 1989 în fața Primăriei din Arad, fiind împușcat în cap.
Herbei Dinu Cristian, născut la Săvârșin, a fost soldat în termen la Unitatea Militară din Câmpina, fiind avansat post-mortem la gradul de Sublocotenent. Pe 23 decembrie 1989, acesta a fost împușcat pe aeroportul Otopeni din capitală.
Lile Cristian Octavian, soldat în termen la Unitatea Militară 01926 din Timiș, născut în 1969 la Arad, a fost împușcat în cap pe 24 decembrie 1989, pe când se afla într-un depozit de medicamente din Timișoara.
Lucaciu Octavian Ioan, maistru la IMU Arad, născut în iunie 1952, a fost împușcat în inimă pe 23 decembrie 1989, în jurul orei 1:30.
Lukacs Zoltan Ştefan, muncitor la SERE, născut în februarie 1958, a fost executat – împușcat în frunte – în fața Băncii Naționale pe data de 23 decembrie 1989, la ora 16.
Mada Flavius Mihăiţă, elev al Liceului Industrial numărul 7 Arad, în vârstă de 18 ani, a fost împușcat în fața Băncii Naționale la miezul nopții, pe 23 decembrie.
Rănoiu Gelu Iustian, soldat născut în Gurahonţ, alfat în termen la o unitate militară din capitală, a fost împuşcat pe 24 decembrie 1989, în jurul orei 14, în zona MApN din Bucureşti. Glonţul a fost tras de la fereastra unui bloc din apropiere.
Suciu Sorin Săndel, născut la Lipova, a fost soldat în termen la Unitatea Militară din Turda. A fost împușcat în ziua de 22 decembrie, la ora 14, în orașul în care își desfășura stagiul militar.”
Textul lui Oskar Osy Mager este însoţit de imaginile eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 la Arad.
eroii Revolutiei 1989 Arad

Praful unui sfert de secol
Şi Adrian Niţu, politician şi fost parlamentar de Arad, s-a referit la evenimentele de atunci, cu regretul că peste ele se aşterne uitarea.
„Am fost astăzi la ora 7:00 la intrarea de la Orologerie. Mă gândeam că azi, la moment aniversar voi întâlni foști colegi pentru un «remember» peste timp.
Acum 25 de ani, în 21 decembrie 1989, la această oră plecasem de la Orologerie spre centrul Aradului. Începuse mișcarea revoluționară arădeană.
Din păcate, Revoluția de la Arad, al doilea oraș liber al României, nu mai are astăzi aprecierea contemporanilor. Un sfert de secol a așternut mult praf, multă ignoranță, peste evenimentele majore din Aradul unui decembrie călduros, luminos și decisiv în drumul României spre democrație.
Tinerii arădeni de astăzi nu cunosc și nu sunt interesați să cunoască istoria recentă a urbei. Nici măcar de acum 25 de ani, când tineri ca ei și-au pierdut viața, devenind eroii martiri ai Aradului.
De altfel și noi, cei ce am trăit acele evenimente, suntem vinovați pentru aceasta.
Arădenii ar trebui să fie mândri de istoria urbei. Secolul XX așează aici două evenimente marcante ce depășesc sfera locală, înscriindu-se în marile momente ale României, la care Aradul are o contribuție decisivă. Mă refer aici la Marea Unire din 1918 și la Revoluția Română din decembrie 1989.
Astăzi se împlinesc 25 de ani de libertate și democrație la Arad. Și tot azi se înscăunează președintele României Klaus Werner Johannis, ca dovadă că România e înscrisă definitiv în rândul țărilor democrate europene.
La mulți ani Arad!
La mulți ani România!”

„Deşteapătă-te române”
Claudiu Cristea, fost politician, reprezentant al societăţii civile din Arad, povesteşte şi el cum arădenii au început să nu se mai teamă de dictator, încă din seara zilei de 20 decembrie 1989.
„Acum exact 25 de ani, pe 20 decembrie seara, ne adunam toți prietenii la braseria hotelului Parc. Aveam 23 de ani. La masă, un singur subiect: « A început în Piața Maria, la Timișoara», «Ticăloșii, au tras în oameni», «Oare Aradul iese? Când?», «Timișoara e oraș liber». Țin minte – tensiunea era mare. Se bea bere, se vorbea cu voce tare. Eram șocați, revoltați. Eram tot mai determinați. Emoția era uriașă, simțeam că se scrie istorie în jurul nostru.
La un moment dat șeful de sală ne-a amenințat. Ne va face rău dacă nu încetăm cu discuțiile care deja dominau întreaga sală. Atunci s-a întâmplat. Acela a fost momentul eliberării. M-am ridicat în picioare și am dat tonul: «Deșteaptă-te române…». M-au urmat toți cei prezenți. Ne depășisem teama. Așa a început pentru unii dintre noi revoluția uitată a Aradului.
PS: Oare e o întâmplare că tocmai astăzi m-am întâlnit cu Marcel Stockl — unul din martorii acestui eveniment?”, a postat Claudiu Cristea pe Facebook în data de 20 decembrie.

Respect ’89
Senatorul Constantin Traian Igaş a postat un steag pe care scrie „Respect ’89” şi câteva cuvinte: „Recunoştinţă celor care au plătit cu viaţa ca noi, astăzi, să trăim în libertate!”.
respect 89

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.