S-a VOTAT! Ce se întâmplă cu legea ANTIFUMAT

S-a VOTAT! Ce se întâmplă cu legea ANTIFUMAT

PSD și PNL și-au dat mâna votând împotriva unui proiect USR menit să restrângă accesul adolescenților la ceea ce numim țigara electronică.

România se află pe locul 5 între țările europene cu cei mai mulți fumători, iar procentul fumătorilor foarte tineri este de cinci ori mai mare față de cel din SUA.

„Astăzi, PSD-ul, în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților a dovedit din nou că nu are nicio legătură cu politicile de sănătate publică din România; că nu reprezintă interesul public. Astăzi, interesele industriei tutunului au fost servite prompt de Comisia de Sănătate prin respingerea legii care își propunea modernizarea și actualizarea reglementărilor privind fumatul în România. E una din inițiativele care ar fi avut cel mai puternic impact asupra sănătății publice. Am propus oprirea promovării către copii a produselor din tutun în țara în care 26% dintre copii cu vârste între 14 și 18 ani fumează, unde numărul fumătorilor între 15 și 24 de ani a crescut cu aproape 50% între 2011 și 2018 și e în creștere. Astăzi, 55. 000 de mii de copii fumează în România”declară Adrian Wiener, senator al USR.

„Propuneam interzicerea reclamei mascate prin «promovarea sponsorizărilor» industriei tutunului și interzicerea expunerii (NU A VÂNZĂRII) țigărilor în fluxul comercial comun. Reprezentanții industriei tutunului au fost prezenți la toate «dezbaterile» din comisii, acolo unde ele au fost măcar mimate. Aici, la comisia de SĂNĂTATE de la Camera Deputaților nu a fost nicio dezbatere, ci doar un vot pe whatsapp. În ciuda faptului că legea interzice industriei tutunului să interfere cu elaborarea politicilor de sănătate publică. Nu a contat nimic. Doar interesele financiare ale celor care vând tutun. Sigur, PSD putea să spună: «interesele industriei tutunului sunt mai importante decât sănătatea și viața românilor, mai ales acum în prag de alegeri când avem nevoie de finanțarea campaniei». Dar au ales să mintă nerușinat spunând că motivul respingerii a fost lipsa notificării Comisiei Europene. Personal am făcut diligențele necesare pentru a notifica, încă din martie, prin punctul unic de contact de la Ministerul Economiei, Comisia Europeană. Publicarea notificării este pe site-ul Comisiei. Oamenii ăștia vă vor cere votul în curând spunându-vă cu tupeu că se vor bate pentru binele românilor. Vă vor minți din nou, cum o fac de 30 de ani, adaugă Wiener.

Foto 1: Pixabay.com , https://ecigarettereviewed.com

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.