Şobolani MUTANȚI şi rezistenţi la OTRAVĂ, invadează marile oraşe

Şobolani MUTANȚI şi rezistenţi la OTRAVĂ, invadează marile oraşe

Șobolani de mari dimensiuni care prezintă o mutație ce îi face imuni la otrăvurile folosite în mod obișnuit pentru combaterea lor apar tot mai des prin marile orașe din Marea Britanie.

În urma monitorizării populațiilor de șobolani din 17 comitate britanice, oamenii de ştiinţă au constatat că şobolanii se răspândesc cu repeziciune, iar specia a suferit în doar câteva decenii schimbări importante.

Testele genetice au arătat că mulţi dintre şobolani prezintă o mutaţie care îi face imuni la otrăvurile folosite în mod obişnuit pentru combaterea lor, ceea ce complică foarte mult sarcina de a ţine sub control populaţiile de rozătoare.

Testele realizate la Universitatea din Huddersfield au arătat existenţa unei mutaţii genetice care conferă rezistenţă la otrăvurile convenţionale folosite pentru combaterea şobolanilor.

Oamenii folosesc, pentru combatere, aceleaşi otrăvuri, pe bază de toxine anticoagulante, din anii 1950. Unii şobolani supravieţuiesc consumului de momeli otrăvite şi transmit la urmaşii lor genele asociate cu rezistenţa la substanţele toxice folosite pentru combaterea lor. Cu alte cuvinte, e vorba despre o selecţie naturală care favorizează supravieţuirea şobolanilor imuni la otravă.

Un alt fenomen îngrijorător este apariţia tot mai frecventă a unor exemplare de şobolani de dimensiuni foarte mari: un şobolan de 60 cm lungime a fost prins în luna aprilie în regiunea britanică Cornwall, alţii au fost semnalați în Kent şi Liverpool, iar fenomenul nu se limitează la Marea Britanie. Exemplare gigantice au fost capturate şi în Stockholm (Suedia) şi Dublin (Irlanda).

Creşterea rezistenţei la otravă ar putea duce la sporirea numărului populaţiilor de şobolani, o ameninţare la adresa sănătăţii publice şi a economiei, deoarece aceste rozătoare transmit multe boli şi avariază clădirile, susțin specialiștii.

Foto: dailymail.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.