TAXA pe care TOȚI ROMÂNII vor TREBUI s-o plătească. Chiar și cei care NU înregistrează niciun VENIT!

TAXA pe care TOȚI ROMÂNII vor TREBUI s-o plătească. Chiar și cei care NU înregistrează niciun VENIT!

Conform noului Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie, și românii care nu înregistrează niciun fel de venit vor trebui să plătească o contribuție la stat. Este vorba despre contribuția la sănătate.

Măsura va afecta peste un milion de români care muncesc la negru ori în străinătate şi care până acum nu-şi declarau veniturile, însă, cele mai afectate vor fi persoanele care nu înregistrează niciun venit.

Un român va trebui să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, care acum se ridică la 1.050 de lei. Drept urmare, persoanele fizice care nu realizează venituri vor plăti 57,75 de lei pe lună.

Paşii pe care trebuie să-i urmaţi ca să plătiţi această contribuţie nu sunt tocmai simpli.

Trebuie, mai întâi să vă înregistraţi la Fiscul de care ţineţi în cel mult 15 zile de la data în care aţi intrat în categoria persoanelor care nu obţin venituri. Acest lucru se face printr-un formular pe care îl depuneţi sau îl trimiteţi prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Este vorba despre formularul 604, „Declaraţie de înregistrare în evidenţa persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum şi pentru stabilirea obligaţiilor de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate”, care va putea fi descărcat de pe site-ul ANAF, din secţiunea de formulare.

După ce primește acest act, Fiscul verifică informaţiile din el, pentru a stabili dacă nu cumva aveţi totuşi venituri. Dacă totul este în regulă, veţi primi o decizie de impunere care stabileşte suma ce trebuie plătită. Conform noului Cod plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face trimestrial, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Adică 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie. Plata se poate face în numerar la Trezorerie, prin mandat poștal sau prin virament.

Prin venituri se înţeleg salarii, pensii, ajutor de şomaj, venituri din activităţi independente, chirii, venituri din agricultură sau pescuit, alocaţia copiilor, sumele plătite în timpul concediilor medicale şi chiar ajutoarele sociale.

Există, totuși, câteva categorii de persoane exceptate de la plata CASS: tinerii cu vârste cuprinse între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi sau studenţi şi nu muncesc, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, gravidele şi lăuzele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut, persoanele persecutate din motive politice, veteranii şi văduvele de război.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.