UPDATE/ Un consilier local vrea REDUCERI la taxe pentru cei din HoReCa, GRAV afectați de pandemie. Ce spune Primăria

UPDATE/ Un consilier local vrea REDUCERI la taxe pentru cei din HoReCa, GRAV afectați de pandemie. Ce spune Primăria

Un consilier local a propus reducerea unor taxe, în beneficiul celor care dețin restaurante, baruri, terase, care au fost grav afectați de pandemie, din punct de vedere financiar. Primăria însă respinge acest proiect.

Este vorba despre un proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 501/2019 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2020, la inițiativa lui Lupaș Marin, consilier local al Pro România. Acesta va fi supus votului în cadrul ședinței publice extraordinare a Consiliului Local Municipal din 28 iulie.

În expunerea de motive, Marin Lupaș aduce argumente pentru ca această categorie de arădeni să beneficieze de reducere la taxa pentru eliberarea/ vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității: „În perioada pandemiei cu coronavirus, industria HORECA a avut poate cel mai mult de suferit din cauza restricțiilor impuse de autoritățile statului asupra libertăţii de mişcare a populației cât și asupra desfășurării activităţilor economice. Institutul Naţional de Statistică confirmă că volumul cifrei de afaceri din serviciile de piață prestate populației a scăzut în aprilie față de luna precedentă cu 72,8%. Comparativ cu luna aprilie a 2019, activitatea de servicii de piață prestate populației în luna aprilie 2020 a înregistrat o scădere cu 83,4% a cifrei de afaceri: activitățile agențiilor turistice și tur-operatorilor (- 88,9%), activitățile hotelurilor și restaurantelor (-77,9%). Astfel, pentru anul 2020 taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activităților înregistrate în grupele CAEN 561 – Restaurante, 563 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor și 932 – Alte activităţi recreative și distractive, potrivit Clasificării activităților din economie națională —CAEN se modifică în scădere cu 50%. Persoanelor juridice care au achitat deja taxa până la intrarea în efect a prezentei hotărâri le va fi restituită diferenţa în momentul achitării taxei în anul 2021”.

În raportul de specialitate, reprezentanții Primăriei propun respingerea proiectului inițiat de Marin Lupaș.

Considerăm că nu se impune reducerea taxelor pentru următoarele considerente:

  • cuantumul acestor taxe este acelaşi începând cu data de 01.2016;
  • pentru perioada stării de urgență pentru operatorii care desfășoară activitățile enunțate mai sus, taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizației a fost recalculată diminuându-se proporţional pentru perioada celor 2 luni ale stării de urgență;
  • contribuabilii care au fost obligați, confirm legii în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență să îşi întrerupă total sau parţial activitatea economică, în special cei din domeniul HORECA, beneficiză de facilități la plata obligațiilor față de bugetul local: reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri pentru clădirile nerezidențiale, scutirea de la plata taxei pe clădiri, scutire de la plata taxei pentru utilizarea temporară a locurilor publice;
  • de asemenea, pentru operatorii care desfăşoară activități de alimentație publică pe terase amplasate pe domeniul public, taxa pentru ocuparea domeniului public a fost diminuată. Astfel că începând cu data de 06.2020 cuantumul acestei taxe este de 0,1 lei/ mp/ zi, potrivit Hotărârii Consiliului Local al municipiului Arad nr.197 2020 privind modificarea Hotărârii Consiliului Local al municipiului Arad nr. 351 2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016, cu modificările și completările ulterioare;
  • reducerea taxei pentru vizarea anuală a autorizației duce la diminuarea veniturilor din această taxă pentru anul 2020 cu aproximativ 500.000 lei”.

Proiectul de hotărâre va fi dezbătut în cadrul ședinței de mâine.

El poate fi studiat aici: taxe și impozite

UPDATE

Consilierul local al Pro România, Marin Lupaș, a declarat în cadrul ședinței CLM că textul acestui proiect de hotărâre a fost interpretat eronat și că ceea ce a solicitat, de fapt, sunt următoarele modificări la taxe:

Proiectul de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi, nefiind supus la vot, și urmând noi dezbateri asupra acestuia.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.