„Un primar trebuie să slujească comunitatea și nu invers”

„Un primar trebuie să slujească comunitatea și nu invers”

Interviu cu Florin Sari, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Păuliș

– Cine este Florin Sari?
– Un cetățean al acestei comune și mă simt onorat că pot să-mi declar apartenența la ambele localități care o formează, prin părinții mei, mama din Păuliș și tata din Sâmbăteni. Am 51 de ani, m-am născut, crescut și locuiesc în această comună, și mă simt dator față de această comunitate, de care mă leagă cinci generații, să contribui la dezvoltarea ei. De profesie sunt inginer, absolvent al Universității Politehnice din Timișoara in 1993, iar de atunci și până în prezent am lucrat și lucrez cu oameni pentru oameni…

– Ce vă determină să candidați?
– Mă determină să candidez dorința de a uni comunitatea, de a contribui la dezvoltarea ei în folosul cetățenilor.
Mă determină să candidez, după cum spuneam mai înainte, dorința și datoria pe care o simt față de această comunitate, de a pune și eu umărul la propășirea ei, la readucerea unui climat de unitate și armonie între locuitorii ei, care sunt oameni de omenie, dar care în ultimul timp au fost manipulați și instigați unii împotriva altora pentru atingerea unor interese meschine.
Consider că un primar trebuie să slujească comunitatea și nu invers, să fie liantul acesteia și să pună interesul comunității mai presus de interesul personal.
Un primar trebuie să-și dedice timpul și toate abilitățile pe care le are pentru dezvoltarea solidă și durabilă a comunității. Și asta se face la fel ca la orice construcție care vrei să reziste în timp, începând cu temelia.
Acest lucru este posibil numai prin implicarea activă a întregii comunități, care are așa de mult potențial nefolosit, oferind posibilitatea fiecărui individ care dorește să-și aducă aportul la binele comun, prin curajul fiecăruia dintre noi de a face un pas înainte spre ceea ce ne dorim cu adevărat: bunăstarea și prosperitatea comunei noastre. Eu mă angajez și promit că asta o să fac.

– Ce credeți că trebuie schimbat în Primărie, dar în relația instituției cu cetățenii?
– Aici aș atinge două aspecte importante: În primul rând, relația instituției cu cetățenii în mod clar trebuie îmbunătățită și așezată pe principii democratice, nu dictatoriale, cum a fost în ultima perioadă. Cetățenii trebuie informați în mod transparent și complet referitor la ceea ce se petrece în comună. Trebuie să li se ofere soluții concrete la problemele cu care aceștia se confruntă, respectiv răspunsuri clare și utile la solicitările lor. Trebuie găsite soluții pentru ca aceștia să nu mai fie plimbați, de nenumărate ori, de ici, colo și înapoi, pentru aceeași problemă, mai ales că locuitorii din Sâmbăteni nu au nici un mijloc de transport în comun spre Păuliș. Legea trebuie să primeze și să fie la fel aplicabilă pentru toți, indiferent de convingeri sau apartenență politică.
Al doilea aspect care trebuie îmbunătățit este mentalitatea angajaților față de munca pe care o prestează. Consider că este deosebit de important să se dea dovadă de atenție, seriozitate și profesionalism atât în desfășurarea atribuțiilor de serviciu cât și în relația cu cetățenii. În momentul de față există o atmosferă tensionată, apăsătoare în primărie pe care aș dori să o schimb, descurajând orice formă de hărțuire, presiune sau jignire, care tot ceea ce fac este să contribuie la crearea unui mediu ostil, neadecvat asigurării unor servicii de calitate oferite cetățenilor. Acolo unde nu există respect între oameni și o bună organizare, nu te poți aștepta la progres.

– Despre actualul primar am auzit destule lucruri negative. Dumneavoastră ce-i reproșați ?
– Consider că a luat multe decizii care nu au fost în folosul comunei, chiar din contră, au dus la stagnarea dezvoltării acesteia pe perioada mandatului său. Voi enumera câteva, însă nu este nevoie să mă credeți pe cuvânt, puteți verifica și dumneavoastră pe internet sau în presă. Ceea ce a făcut se vede în urma lui și vorbește mai mult decât o pot face cuvintele. De exemplu:

Nu a continuat decât parțial proiectele în curs de implementare pentru care a fost aprobată finanțarea, exemplu fiind modul în care a fost făcută asfaltarea străzilor.

Datorită incompetenței de a gestiona lucrurile, banii alocați Comunei Păuliș pentru dezvoltare de către Consiliul Județean Arad au fost redistribuiți altor comune, deoarece nu a reușit să implementeze proiectul  pentru drumul comunal DC69A Cladova.

A gestionat prost situațiile de urgență apărute de-a lungul timpului. Concret, vorbesc de situația preluării și depozitării gunoiului menajer. Situația a apărut în presa locală și națională inclusiv pe canalele naționale de televiziune. Dovada proastei gestionări este chiar interviul acordat de domnia sa posturilor de televiziune.

Pot să-i reproșez domnului primar comportamentul absolut necorespunzător față de unii angajați ai primăriei, precum și față de cetățeni, și o atitudine incalificabilă în majoritatea ședințelor de consiliu local, unde acționa ca un boier pe propria-i moșie.

Și dacă nu a reușit să apară public cu nimic pozitiv, domnul primar Turcin a reușit performanța de a ajunge în presă și când a fost condamnat de către Tribunalul Arad să plătească daune unei angajate a primăriei pentru hărțuire morală la locul de muncă.

De asemenea, a apărut în ziare și la televiziune și când a luat foc hornul școlii din Sâmbăteni, construit fără proiect (după ureche), pentru că nu a vrut să aplice proiectul aprobat în consiliul local de construire a centralei termice a școlii, numai pentru că era un proiect al primarului dinaintea dumnealui.

În patru ani de mandat nu a reușit să finalizeze grupurile sanitare (terminate în proporție de 80%) de la corpul nou al școlii din Sâmbăteni, ca acesta să poată fi folosit de elevii localității, deși a promis în repetate rânduri părinților și dascălilor că va rezolva problema. A rămas doar la stadiu de promisiune ca toate celelalte obiective.

– Vorbind de obiective, Turcin a declarat în foaia pe care o finanțează, „Informația de Păuliș”, că din cauza votului dumneavoastră nu a fost reabilitat căminul cultural din Păuliș.
– Nimic mai fals!  Proiectul pentru reabilitare a fost selectat și beneficia de finanțare (n.r. – vezi documentul de mai jos!), grație efortului administrației de dinainte de Turcin. Și atașez documente în acest sens. Dar Turcin nu a dorit să pună în practică ceva ce i-ar fi adus un plus de imagine fostului primar liberal Nicoară. Despre asta este vorba, de fapt. Despre un proiect care avea finanțare, care s-a pierdut din cauza orgoliului lui Turcin. Dar ne-am obișnuit deja ca de fiecare dată să dea vina pe altcineva pentru incompetența lui. În acest caz nu a reușit nici măcar să ducă la bun sfârșit un proiect cu finanțare aprobată.

– Doriți să puneți capăt administrației Turcin. Ce le transmiteți în acest sens cetățenilor?
– Intenționez să aduc o schimbare în bine a comunei! Vreau ca locuitorii comunei să știe că voi face tot posibilul să asigur o colaborare bună cu celelalte instituții de la nivelul comunei: Școli, biserică, poliție, medici de familie, agenți economici, etc. ca împreună să găsim soluții pentru rezolvarea diverselor probleme ce pot apărea. Așadar, doresc sa le transmit cetățenilor că numai împreună putem transforma Păulișul întro comună modernă, un loc al prosperității și al tihnei, pe care să fim mândri să-l numim acasă. Iar în acest sens vă rog să-mi fiți alături și să ne susțineți! Împreună cu echipa mea o să ne dedicăm timpul și priceperea pentru realizarea următoarelor obiective:

  1. Gestionarea banului public în folosul comunității și într-un mod transparent
  2. Construcția de capele mortuare în localitățile Sâmbăteni, Barațca și Cladova așa cum o cer legile europene
  3. Continuarea introducerii rețelei de apă și canalizare
  4. Cadastrarea atât a terenurilor intravilane cât și extravilane
  5. Continuarea asfaltării drumurilor
  6. Construcția de noi trotuare
  7. Crearea în Barațca a unui spațiu destinat medicilor de familie și a unei farmacii
  8. Reabilitarea și punerea în valoare a celor două monumente închinate eroilor
  9. Continuarea procesului de introducere a rețelei de gaz prin colaborare cu celelalte comune învecinate
  10. Dezvoltarea unui compartiment de gospodărire comunală și achiziția de echipamente și utilaje care să servească intereselor comunității
  11. Crearea unor condiții corespunzătoare pentru dezvoltarea abilităților culturale, artistice și sportive ale copiilor și tinerilor din comună
  12. Construcția unei piste de biciclete care să lege localitățile comunei și conectarea acesteia la cea din comuna Vladimirescu
  13. Crearea unui cadru adecvat și stimularea tinerilor să participe la cursuri de formare și reconversie profesională
  14. Ecologizarea și repunerea la dispoziția cetățenilor în scop recreativ a zonei aferente malului Mureșului
  15. Punerea în valoare a zonelor și obiectivelor turistice și de agrement
  16. Achiziționarea unui autobuz care să deservească interesele comunității
  17. Investiții în domeniul siguranței și protecției populației. Montarea sistemelor de supraveghere video în fiecare din localitățile comunei.
  18. Încurajarea și dezvoltarea activităților de voluntariat

Pentru toate acestea vreau să mă pun în slujba comunității, a noastră, a tuturor!

Citește și:

Un PRIMAR arădean cu apucături de SATRAP a fost CONDAMNAT să-i plătească unei angajate echivalentul a 5000 de euro cu titlul de DAUNE MORALE

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.