Unde dai şi unde crapă: CINE sunt VINOVAŢI pentru inundaţiile de la PASAJUL din Micălaca

Unde dai şi unde crapă: CINE sunt VINOVAŢI pentru inundaţiile de la PASAJUL din Micălaca

Reprezentanţii Companiei de Apă Arad au explicat ce se întâmplă, de fapt, la pasajul din Micălaca, inundat la fiecare ploaie torenţială. De vină, spun reprezentanţii companiei, sunt constructorii, care nu au respectat proiectul. Iar singura care poate face ceva pentru remedierea situaţiei este… Primăria Municipiului Arad.

Concret, „în vederea informării cât mai corecte a populaţiei, Compania de Apă doreşte să facă următoarele precizări:

Pasajul care face legătura între Str. Voinicilor şi B-dul Titulescu a fost executat la comanda şi din fondurile Primăriei Municipiului Arad, în perioada 2002 – 2004, cu toate utilităţile aferente, inclusiv cele de apă şi canalizare. Din informaţiile pe care le avem la dispoziţie, proiectul a fost întocmit de SC Proiect SA şi executat de ICIM şi EDIL CONSTRUCŢII (n.r. – firme de casă ale administraţiei arădene).

Problema majoră întâmpinată pe parcusul execuţiei şi mai ales la finalizarea lucrărilor de apă şi canalizare a constat în nerespectarea proiectului, ceea ce a făcut ca proiectantul de specialitate să nu participe la recepţia acestor lucrări.

După primele precipitaţii de la momentul inaugurării s-a inundat pasajul datorită reţelelor şi a staţiei de pompare subdimensionate. Proprietarul acestor utilităţi, respectiv Primăria Arad, singura care putea dispune de investiţii, a schimbat pompele din staţia de pompare cu altele mai mari (din punct de vedere al debitului). Cu toate că a fost mărita capacitatea de pompare, pasajul a continuat să fie inundat datorită faptului că se pompează, chiar şi la ora actuală, în canalizarea menajeră, dimensionată pentru apa uzată menajera şi nu pentru pluvial, mai ales la ploi torenţiale.

În urma discuţiilor cu Primăria, care este proprietarul reţelelor de pluvial şi cea care poate dispune investiţii în vederea remedierii problemei, Compania de Apă va propune o soluţie tehnică pentru a rezolva definitiv această problemă, care însă va trebui să fie finanţată de unitatea administrativ teritorială (n.r. – adică de municipalitate). SC Compania de Apă este un prestator de servicii şi lucreaza pe sistemele existente, care nu sunt proprietatea Companiei de Apă, ci a unităţilor administrativ teritoriale. În Municipiul Arad, Compania prestează în ceea ce priveşte pluvialul un serviciu pe baza unui contract comercial între părţi”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.