USR Arad: „Deputații ai PSD și UDMR Arad se opun alegerii primarilor în două tururi”

USR Arad: „Deputații ai PSD și UDMR Arad se opun alegerii primarilor în două tururi”

Deputații PSD și UDMR Arad au votat împotriva adoptării unui proiect de lege care prevede revenirea la alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin, susțin cei de la USR Arad, într-un comunicat de presă.

Un proiect care ar fi urmat să amendeze legislația electorală, mai precis modalitatea de alegere a primarilor, în sensul revenirii la alegerea lor în două tururi, a fost supus ieri la vot în Camera Deputaților. În favoarea respingerii s-au pronunțat deputații arădeni reprezentanți ai PSD și UDMR, iar proiectul a căzut.

Alegerea primarilor în două tururi reprezintă o șansă acordată cetățenilor, prin reechilibrarea raportului de forțe dintre aceștia  și autoritățile locale. În prezent, sunt numeroși primari aleși de mai puțin de un sfert din locuitorii localităților respective. Aceasta, deoarece primarul aflat în funcție are un avantaj față de restul candidaților, iar lipsa unui al doilea tur a demonstrat că, în majoritatea cazurilor, el își va păstra funcția pentru un nou mandat. Aceasta a condus la dezinteresul cetățenilor, la absenteism și la primari aleși chiar de 10-15% din totalul electorilor. Soluția este responsabilizarea autorităților prin facilitarea competiției electorale, prin alegerea primarilor în două tururi. Orice primar care știe că poate fi înlocuit mai ușor de cetățeni va fi mult mai receptiv la nevoile acestora, mai responsabil față de banii publici. Pentru aceasta USR este partener în campania #OameniNoi, de modificare a legislației electorale prin inițiativa susținută de cetățeni, campanie care urmărește inclusiv revenirea la alegeri în două tururi pentru primari, a declarat Sergiu Vlad, deputat al USR Arad.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.