Vești bune de la DSP: În Arad se constată o tendință de reducere a obezității

Vești bune de la DSP: În Arad se constată o tendință de reducere a obezității

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, se constată o tendință de reducere a obezității.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții DSP Arad cu prilejul marcării Zilei Europene împotriva obezităţii (ZEIO).

Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este o platformă de campanie a Asociației Europene pentru Studiul Obezității, cea mai importantă organizație europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezității. Cu ocazia ZEIO, comunitățile din sănătate, cele ale pacienților și cele politice își adună forțele pentru a crește gradul de informare și conștientizare în ceea ce privește obezitatea și multe aIte afecțiuni asupra cărora aceasta are impact.

ZEIO a avut loc pentru prima dată în 2010, iar de atunci se desfășoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai.

Tema pentru 2019 este „Împreună Împotriva Obezității”, iar sloganul este „Să acționăm pentru un viitor mai sănătos!” Scopul campaniei este creșterea numărului de persoane informate în privința riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supragreutatea, a nutriției echilibrate, precum și a gradului de informare a profesioniștilor din sănătate asupra   problematicii obezității și metodelor de management al pacienților cu obezitate.

Mai multe rapoarte științifice au arătat că, în cazul în care obezitatea și supragreutatea continuă să crească în ritmul alarmant de până acum, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030. În unele țări, procentul ar putea ajunge la 90%.

Printre statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității în 2014 în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele 14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%), și aproximativ 1 din 5, în Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%) și Estonia (20,4%).

Urmărind evoluția prevalenței obezității la adulți la noi în țară în perioada 1975-2016, se observă o tendință anuală de creștere a acesteia, de la 8,3% în 1975 la 22,5% în 2016.

În judeţul Arad, conform datelor statistice oferite de Direcţia de Sănătate Publică se constată o tendință de reducere a obezității de la 13.743 de cazuri în 2017, la 13.310 în 2018, cu preponderența acestei afecțiuni la grupele de varstă 30 – 50 ani.

Printre activitățile propuse pentru anul acesta se numără informarea populației cu privire la obezitate și riscurile ei, transmiterea materialelor informative despre campanie, seminarii,  mese rotunde cu profesioniști din domeniul sănătății.

În România, ZEIO este susținută de direcțiile de sănătate publică județene, inspectorate școlare, organizaţii neguvernamentale, companii, mass-media,  personalităţi ale vieţii publice şi jurnalişti.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

Foto: Arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.